Keurmerken

Keurmerken helpen je bij het kiezen van gezondere en duurzamere producten. Bij Dirk vind je meer dan 2.000 producten met een duurzaamkeurmerk, maar wat betekenen die logo’s?

Planet Proof

 

Het PlanetProof keurmerk is te vinden op duurzamer geteelde groenten en fruit, maar ook bloemen, planten, bomen en bloembollen. Het helpt ons bij het kiezen voor duurzamere producten. De tuinders, telers en verwerkers die dit keurmerk mogen gebruiken, spannen zich onder andere in voor schonere lucht, vruchtbare bodem, betere waterkwaliteit, afvalverwerking en recycling.

Rainforest Alliance

 

In 2021 zijn de UTZ en Rainforest Alliance keurmerken samengevoegd tot het nieuwe Rainforest Alliance programma. Het RFA programma is een duurzaamheidscertificering met  mensenrechten, het tegengaan van ontbossing en verbeteren van de biodiversiteit als belangrijkste speerpunten. Dit logo komt voor op tropische vruchten, cacao, koffie en thee.

 

Weidemelk

 

Het weidemelklogo garandeert dat de zuivelproducten gemaakt zijn van weidemelk. Weidemelk is melk afkomstig van boerderijen waar de koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen.

Fairtrade

 

Het Fairtrade-keurmerk garandeert dat producten voldoen aan de normen voor eerlijke handel. De boeren en telers krijgen een eerlijk loon en er wordt goed omgegaan met hun rechten en gezondheid. Het keurmerk staat onder andere op koffie en chocolade.

MSC-keurmerk

 

Het MSC-keurmerk op een visverpakking garandeert dat de vis op een duurzame manier gevangen is. MSC heeft als doel: overbevissing tegen gaan en werken aan de gezondheid van het leven in de zee.

 

Je leest er hier meer over.

 

ASC-keurmerk

 

Het ASC-keurmerk vind je op verpakkingen met vis, schaal- en schelpdieren en garandeert dat de vis op verantwoorde manier gekweekt is. De kwekers gebruiken minder antibiotica en duurzamer visvoer en hebben betere arbeidsomstandigheden voor personeel.

 

Lees hier meer over het ASC-keurmerk.

 

Beter Leven

  Hoe meer sterren er in dit Beter Leven keurmerk staan hoe beter het leven van de dieren is geweest.

UTZ Certified

 

Dit keurmerk staat op koffie, thee, cacao en hazelnoten die afkomstig zijn van boeren die oog hebben voor mens en milieu. In 2021 zijn de UTZ en Rainforest Alliance keurmerken gefuseerd (zie Rainforest Alliance).

Biologisch

 

Het Europees biologisch keurmerk staat voor betrouwbaarheid en maximale zekerheid dat het product ook echt biologisch is. Het is door de onafhankelijke organisatie Skal gecontroleerd! Lees hier meer over biologische producten. 

EKO-keurmerk

 

Het EKO-keurmerk staat voor biologische voeding. Dat betekent: voeding geproduceerd volgens de Europese regels voor biologische landbouw. En EKO staat voor méér. Want voor EKO-keurmerkhouders zijn speciale normen op papier gezet: de EKO-normen.

 

Climate Neutral

 

Het Climate Neutral vind je op producten die een gestructureerde aanpak volgen naar een CO2-neutrale status, waarbij alle genomen stappen om uitstoot te verminderen en de rest te compenseren, onafhankelijk zijn geverifieerd tegen strikte criteria. Het keurmerk draagt bij aan de strijd tegen klimaatverandering door actief richting een nuluitstoot te werken.