Over Dirk

Op deze pagina leest u alles over de formule Dirk. Dirk is onderdeel van Detailresult Groep.

Historie

Dirk van den Broek is een familiebedrijf met een rijke historie. Gestart in 1942 en tot op de dag van vandaag één van de bekendere merken in Nederland. Op deze pagina staat in vogelvlucht de ontwikkeling die heeft geleid tot de Dirk van nu. Voor meer details, foto's en filmmateriaal verwijzen wij u graag naar www.dirkvandenbroekhistorie.nl.

 

1942.

Toen de nieuwe (duitse) orde in 1942 een maatregel afkondigde welke inhield dat alle losse melk aan de zuivelfabrieken geleverd moest worden, werd het rechtstreeks uitventen van losse melk verboden. Dirk van den Broek begint (op 18 jarige leeftijd, na een handlichting) zelfstandig een melkzaak aan het Mercatorplein 49 te Amsterdam. De eerste winkel van Dirk van den Broek is een feit en zo ook het eerste logo van Dirk van den Broek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1946.

In 1946 opende Dirk van den Broek zijn tweede "melk"winkel aan de Jan van Galenstraat te Amsterdam (West). Korte tijd later werd deze omgetoverd tot een kleine zelfbedieningszaak, naar voorbeeld van de zelfbedienings winkel aan het Mercatorplein. Door het succes van de zelfbediening, verhuisde Dirk van den Broek naar een groter pand op de andere hoek.

 

 

 

 

 

1948.

De melkwinkel aan het Mercatorplein te Amsterdam wordt omgebouwd tot 1e zelfbedieningwinkel van Amsterdam. Een bijzondere stap voor Dirk van den Broek en ook voor de klanten!

In 1950 wordt de winkel aan het Mercatorplein, onder grote belangstelling, officieel geopend als supermarkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1953.

De derde winkel van Dirk van den Broek ziet het licht. De eerste grote supermarkt opent op de Kinkerstraat in Amsterdam. In de jaren vijftig begint dan ook de strijd tegen branche vreemde producten zoals brood, diepvrieskip en voorverpakt vlees. Het was toendertijd niet toegestaand om branche vreemde producten te verkopen. Voor bijna elk product moest men een "warenkennis diploma" hebben om het te mogen verkopen. Dirk van den Broek ging de strijd aan tegen deze regels. Vandaag de dag vinden wij het doodnormaal dat wij alles onder één dak kunnen kopen. Dit hebben wij mede te danken aan deze ontwikkelingen.

 

 

 

1958.

In 1958 huurde Dirk van den Broek de voormalige schouwburg "Hollandia" in de Kerkstraat te Zandvoort. Dit betekende de vierde winkel van Dirk van den Broek. De vestiging zou later door de, toen nog onbekende, Cees Dam opnieuw ontworpen worden.

 

In 1958 opent ook het eerste DIRCK DIRCKZ restaurant. Waar later, in 1964, het beroemde 'Kip in 't pannetje' geintroduceerd zou worden.

 

 

1961.

In 1961 huurde Dirk van den Broek, aan de Johan Huizingalaan te Amsterdam (Slotervaart) een voor die tijd grote winkelruimte (500m2 !). Het werd zijn vijfde supermarkt met een echte slagerij en een bakkerij voor vers gebak. De winkel is meteen de grootste van Amsterdam! De verhuurder (de bekende familie Jamin) wilde niet dat Dirk van den Broek de ramen vol plakte met raambiljetten. Dus geen plakkaten, maar er werd gekozen voor schilderwerk met echte etalages.

 

 

1963.

De opening van de eerste Dirk van den Broek drogisterij (Later bekend als Dirx). De winkel was uitgerust met pasfotoautomaat en copieermachine.

 

1964.

In 1964 opende Dirk van den Broek aan de Kruisweg te Hoofddorp zijn eerste supermarkt in de Haarlemmermeer. Op dezelfde dag werd aan de Dennenlaan te Zwanenburg nog een supermarkt geopend. Dus twee supermarkten op een dag!

 

 

 

1965.

Start van de verkoop van reizen. De eerste reis was een busreis naar Murialdo, Italië. Een jaar later opent het eerste reisbureau, de officiële start van D-Reizen.

 

 

 

1967.

Feest! De samenwerkende Dirk van den Broek bedrijven bestaan 25 jaar. Dirk van den Broek wordt in het zonnetje gezet door cabaretier Wim Sonneveld.

 

1968.

Dit jaar opent de 9de supermarkt, de tweede drogist met de naam D-Dream Beauty Bar en in de kelder de eerste slijterij van Dirk. De slijterij heeft diverse namen gekend zoals Witte wijn-kelder, Dranken-kelder of Dirk-super-slijter. De slijterijen staan nu bekend onder de naam Dirck III.

 

1972.

In 1972 ziet de eerste Digros supermarkt het licht. De eerste winkel van deze formule opent in Katwijk. Dit jaar komt de teller Dirk van den Broek supermarkten op 11 te staan. Ook de vijfde slijterij is een feit.

 

1973.

Bas van der Heijden is nu onderdeel van de samenwerkende Dirk van den Broek bedrijven. Bas van der Heijden supermarkten werden met 10 vestigingen overgenomen door Dirk van den Broek. De naam zou voort blijven bestaan en uiteindelijk in 2014 uit het straatbeeld verdwijnen.

 

 

1974.

Dit jaar staat in het teken van de horeca. Het 7de restaurant, TRESLONG te Hillegom, wordt geopend. Ook introduceert men "Happy Dick" een fast food restaurant.

 

1990.

Dhr. Dirk van den Broek wordt benoemd tot Officier in de orde van Oranje Nassau. Ook wordt supermarktketen Jan Bruijns dit jaar overgenomen. Het gaat in totaal over 9 vestigingen.

 

 

2004.

De winkels met de naam Jan Bruijns heten vanaf nu Dirk van den Broek.

 

2008.

Brutaal en gewaagd. Deze twee woorden omschrijven de advertentie met de titel 'De boodschap is duidelijk' het best. Dirk komt op voor de portemonnee van de consument.

2009.

Dirk van den Broek fuseert met DekaMarkt. De familie van den Broek en de familie Kat richten het overkoepelende bedrijf Detailresult op. Samen gaan ze voor meer synergie om zo kosten te kunnen reduceren en de landelijk de strijd met de concurrenten aan te gaan.

2014.

Vanaf maart zijn Dirk, Bas en Digros één merk: Dirk. En dat moet heel Nederland weten. Megamasten, tv-commercials, radioreclames, abri's. Dirk is niet te missen! Met de speciale 3=1 folder profiteren klanten van een enorm voordeel: drie producten voor de prijs van één. Dirk bewijst het maar weer: de samenvoeging van de drie merken levert alleen maar voordeel op voor de klant.