Jongeren en alcohol

Wij verkopen geen alcohol onder de 18 in onze supermarkten. Niet alleen omdat dit wettelijk verboden is, maar vooral omdat jongeren onder de 18 helemaal geen alcohol zouden moeten drinken. Onze supermarkten kennen én nemen hun verantwoordelijkheid op dit gebied en houden zich strikt aan de regels en wetgeving voor de verkoop van alcoholhoudende dranken. 

 

 

Waarom?

  • Jongeren verdragen alcohol slechter dan volwassenen. Ze groeien nog, wegen minder en zijn kleiner. Een hoeveelheid die bij volwassenen geen problemen hoeft te geven, brengt voor jongeren mogelijk risico’s met zich mee.
  • Drinken op te jonge leeftijd kan leiden tot verstoring van de hersenontwikkeling.
  • De kans op een alcoholvergiftiging is bij jongeren groter.
  • Alcohol heeft een ontremmend effect waardoor jongeren zich losser voelen, meer risico’s nemen en minder controle hebben over zichzelf. Ze doen daardoor eerder dingen die ze zonder alcohol niet zouden doen.

 

Legitimatie verplicht!
De wet schrijft het voor en wij houden ons daaraan. Om die reden verkopen wij dus geen alcohol onder de 18. Om alle twijfel te voorkomen vragen wij daarom aan de kassa van onze supermarkten aan alle mensen jonger dan 25 jaar een legitimatiebewijs te tonen. Deze legitimatie moet bij ieder bezoek opnieuw getoond worden. Het is voor onze caissières niet altijd even gemakkelijk om in te schatten of klanten al boven de 25 zijn. Het kan dus voorkomen dat een caissière vraagt om legitimatie, wanneer je al 25+ bent. Wij vragen om begrip hiervoor. 

 

Legitimatie bij groepen
Wanneer jongeren in groepsverband naar onze winkels komen dan zal aan de hele groep om legitimatie gevraagd worden, ongeacht of men wat koopt. Wanneer één van de jongeren niet boven de 18 is, kan de drank niet worden verkocht. Volgens de wet mogen wij geen drank verkopen, wanneer de kans groot is, dat deze ook genuttigd wordt door jongeren onder de 18. Wij vragen om begrip daarvoor en hopen dat je, net als wij, onze medewerkers bij die taak willen steunen.


Alcohol op zak?
Vanaf 1 januari 2014 is het strafbaar voor jongeren onder de 18 om in het openbaar alcohol bij zich te dragen. Zij kunnen hiervoor dan ook beboet worden.

 

Het goede voorbeeld geven
Wij vragen ook van volwassen om geen alcohol te kopen voor jongeren onder de 18, of dit op een andere wijze beschikbaar te stellen aan jongeren onder de 18 jaar. Wij verkopen daarom geen alcohol in onze winkels aan personen onder de 18, ondanks de begeleiding van een volwassene, wanneer de kans zeer groot is dat de alcohol bestemd is voor een jonger persoon.


Tips voor ouders
Ouders kunnen het drinkgedrag van hun kinderen beïnvloeden:

  • geef ze het goede voorbeeld, drink met mate
  • stel duidelijke regels: geen alcohol onder de 18
  • houd zicht op wat uw kinderen bezighoudt
  • informeer jezelf over de werking en de gevolgen van alcohol

 

Informeer zelf, kijk op: