Meer
Afbeelding duurzaam eten

6 tips om duurzaam boodschappen te doen

Wil je jouw steentje bijdragen aan een beter milieu en wat centen in je portemonnee houden? Bekijk dan eens deze tips om duurzame keuzes te maken. Bij Dirk haal je jouw boodschappen voor de laagste prijs, maar duurzaam eten begint bij jezelf. Je leest het op deze pagina.

Tip 1: Ga eens lopend of fietsend naar de supermarkt

Wanneer je zelf naar de supermarkt gaat, betaal je geen bezorgkosten. Je bespaart niet alleen geld, maar wanneer je lopend of fietsend naar de supermarkt gaat, is het ook nog eens gezonder. Dus laat de auto of de scooter staan en ga lopend naar de supermarkt. Bij Dirk kiezen we bewust om geen bezorgdienst aan te bieden, zo houden we onze prijzen laag. Dit is een van de bespaarbeloftes van Dirk. Ben je benieuwd naar alle bespaarbeloftes van Dirk? Klik hier!

Bespaarbelofte 5
Foto blikjes en flessen inleveren

Tip 2: Recycle plastic

Wanneer je minder plastic gebruikt, help je mee aan een beter milieu. Dit is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je portemonnee. Koop bijvoorbeeld één keer een boodschappentas en neem deze telkens mee met je bezoek aan de supermarkt. Zo hoef je niet iedere keer een tas te kopen en herbruik je die ene plastic tas. 

 

Besparen en plastic inleveren gaan ook gepaard. Wanneer je plastic flessen koopt en later inlevert, krijg je statiegeld terug. Zo wordt jouw gebruikte plastic gerecycled en betaal je weer iets minder over de boodschappen zodra je de bon inlevert.

 

Je leest hier 7 tips om minder plastic te gebruiken.

Tip 3: Kies voor de seizoensproducten

Met seizoensproducten bedoelen we groenten en fruit die in een bepaald seizoen uit Nederland geoogst worden op volle grond, een onverwarmde kas of een plastic tunnel. Deze groentes zorgen voor minder broeikasgasuitstoot, aangezien ze niet uit een verwarmde kas komen. Dit is natuurlijk beter voor het klimaat. Groenten en fruit die via het vliegtuig naar Nederland komen, belasten het klimaat meer dan wanneer het van Nederlandse bodem komt. Daarnaast zijn seizoensproducten vaker in de aanbieding. Dus je slaat 2 vliegen in één klap!

 

Benieuwd naar de aanbiedingen van deze week? Klik hier.

Pompoen
Keurmerken

Tip 4: Kies voor producten met een keurmerk

Wanneer je voor een product kiest met een keurmerk, ga je voor een product die geproduceerd is met het oog op een beter milieu of waar eerlijk gehandeld is. Er zijn in totaal 12 topkeurmerken, denk bijvoorbeeld aan Fairtade, PlanetProof en Beter Leven. Je vindt deze producten bij Dirk voor de laagste prijs. Wekelijks zijn er acties op producten met verschillende keurmerken. 

 

Lees hier alles over keurmerken.

Tip 5: Eet eens een dag géén vlees

Eet een dag geen vlees en maak je maaltijd vegetarisch of plantaardig. Zo vraagt het ene product meer dan het andere. Dierlijke producten zoals vlees, kaas en melk zijn belastend voor het milieu. Hierdoor zijn deze producten niet duurzaam. Probeer vegetarische of veganistische recepten. Wanneer je vlees uit je gerecht haalt, scheelt je dit ook weer euro's op de bon. Hieronder zie je een paar recepten zonder vlees. 

Regenboog-pasta pesto
Gemiddeld 20 min. Hoofdgerecht
Oosterse spinazie met champignons
Eenvoudig 20 min. Bijgerecht
Kruidige kikkererwtensalade
Eenvoudig 20 min. Lunch
Saté van gemarineerde tempeh met pittige pindasaus
Gemiddeld 50 min. Hoofdgerecht
Zomerse Poke bowl
Gemiddeld 10 min. Hoofdgerecht
Vegetarische pompoenroti
Gemiddeld 30 min. Hoofdgerecht

Tip 6: Kook op maat

Wanneer je van te voren bedenkt wat voor porties je gaat maken, kan je hier gemakkelijk je ingrediënten op afstemmen. Zo haal je niet te veel en hopelijk niet te weinig in huis. Wanneer je op maat kookt, geef je ook minder geld uit en koop je alleen wat je nodig hebt. Houd je dan ook aan je boodschappenlijstje en koop niet onnodig teveel en bespaar ook nog eens.

 

Lees hier 5 tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Pasta afwegen