Eiwittransitie - van dierlijk naar plantaardig

Bij Dirk nemen we onze verantwoordelijkheid voor een gezondere en duurzamere wereld serieus. De eiwittransitie, de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitbronnen, speelt hier een grote rol in. Wist je dat de overheid in 2030 wil dat de helft van de eiwitten die geconsumeerd worden plantaardig zijn? Bij Dirk streven we echter naar een nog ambitieuzer doel: we richten op een verkooppercentage van 60% plantaardige eiwitten tegen 2030. Op dit moment bestaat dit percentage voor 43,12% uit plantaardige eiwitten. We hebben dus een mooie uitdaging voor de boeg! Onderstaand lees je hoe wij actief bijdragen aan deze belangrijke verandering.  

Plantaardig vs. vlees

Vlees staat bekend om zijn eiwitten, ijzer en vitamines zoals B12. Maar wist je dat plantaardige producten die voedingsstoffen ook kunnen bieden? Door slim te kiezen, hoef je niet elke dag vlees te eten. 

 

Op deze pagina duiken we in de vergelijking tussen plantaardige producten en vlees. Denk aan voedingswaarden, impact op het milieu, gezondheidsvoordelen en natuurlijk smaak. Dirk geeft jou de keuze.

Tips hoe jij gemakkelijk vegetarisch eet

Zet je één dag per week geen vlees op tafel? Dan doe je al iets geweldigs voor het milieu. De keuze voor plantaardige voeding maakt écht een verschil op het gebied van duurzaamheid.

 

Een stuk biefstuk vervangen lijkt lastig, maar kleine aanpassingen in je dieet maken al een groot verschil voor onze planeet. We delen graag wat tips en heerlijke recepten voor gevarieerde vegetarische maaltijden die qua smaak en textuur niet onderdoen voor hun vleesvarianten. 

 

Bekijk hier 5 tips en heerlijke recepten.

Wat doet Dirk om stappen te zetten op de eiwittransitie?

Dirk heeft diverse stappen genomen om de eiwittransitie te bevorderen. Door deze stappen zien wij het aandeel plantaardige eiwitten tegenover dierlijke eiwitten stijgen. Van 40,3% in 2022 naar 43,12% in 2023, waarmee we onze eigen doelstelling van 42% voor 2023 behalen. Dit geeft ons het vertrouwen voor een nieuwe doelstelling om eind 2025 een eiwitverhouding van 50% plantaardig te hebben. Een mooi tussendoel naar het einddoel van 60% plantaardig in 2030. Hieronder vind je een aantal van deze stappen:

1. Het aanbod van vlees verkleinen

Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en de keuze voor een vleesproduct minder vanzelfsprekend te maken, hebben we bij Dirk besloten het aanbod van vleesproducten in onze schappen te verminderen. Door minder vlees aan te bieden, moedigen we klanten aan om vaker voor plantaardige alternatieven te kiezen. Dit is een belangrijke stap in het verminderen van de impact op onze gezondheid en het milieu. Lees hier meer over de voordelen van kiezen voor plantaardig. 

2. Vleesporties verkleinen

We kiezen bij Dirk voor kleinere vleesporties, zonder de kiloprijs aan te passen. Met kleinere stukken vlees op je bord, is er meer plek voor groente en plantaardig eten. Dit is een simpele stap naar een beter evenwicht op je bord én minder druk op onze planeet. 

3. Vega gezonder maken

We zijn trots op ons groeiende assortiment aan vegetarische en veganistische producten. Om deze keuzes nog gezonder te maken, verrijken we waar mogelijk onze plantaardige producten met essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B12. Vitamine B12, van nature aanwezig in dierlijke producten, is cruciaal voor het functioneren van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Door het toevoegen van B12 aan plantaardige producten, zorgen we ervoor dat je deze vitamine alsnog binnenkrijgt 

4. Geen multibuy acties op vlees

Om overconsumptie van vlees tegen te gaan, hebben we besloten geen multibuy acties (zoals 'twee halen, één betalen') op vleesproducten aan te bieden. Dit beleid moedigt onze klanten aan om bewuster te kopen en te consumeren. 

5. Minder aandacht in folder

Bij Dirk kiezen we er bewust voor om geen vleesproducten op de voor- en achterpagina van onze folder te plaatsen. Vleesvervangers kunnen daarentegen juist wel een plek op deze prominente plek in onze folder krijgen. Ook besloten we om per januari 2023 een vleesactie minder in onze folder te plaatsen.  

 

Bij Dirk zetten we ons in voor de eiwittransitie door actief betere en duurzamere keuzes te promoten. We blijven zoeken naar innovatieve manieren om bij te dragen aan de eiwittransitie. Samen maken we het verschil! 

Eiweetmethode

Een andere ontwikkeling op het gebied van eiwittransitie is de ontwikkeling van de eiweetmethode. Samen met diverse partijen (supermarkten, Proveg en Green Protein Alliance) wordt er gewerkt aan een gezamenlijke meetmethode voor de verkochte eiwitten (dierlijk/plantaardig) per supermarkt. Deze methode maakt het makkelijker om het effect van genomen maatregelen inzichtelijk te maken. Dirk is hierbij betrokken en volgt de ontwikkelingen van de meetmethode. We staan achter een gezamenlijke meetmethode en zijn voornemens de eiweetmethode te gebruiken.

Peulvruchten bij Dirk

Het hele jaar vind je peulvruchten voor de laagste prijs bij Dirk. Peulvruchten zijn niet alleen supergezond, maar ook een topkeuze voor iedereen die duurzamer wil leven. Ze ondersteunen namelijk milieuvriendelijke landbouw door de bodem te laten herstellen en bevorderen biodiversiteit. Wist je dat peulvruchten ook geweldige vleesvervangers zijn?

 

Laat je hier inspireren door heerlijke recepten met peulvruchten en bekijk de voordeligste producten.