Ketentransparantie

Producten maken vaak een flinke reis, voordat ze bij onze klanten thuis in de voorraadkast of koelkast belanden. Het productieproces van al deze boodschappen heeft een flinke impact op mens, dier en milieu. Bij Dirk vinden we het om deze reden belangrijk om inzichtelijk te maken uit welke schakels onze ketens bestaan. Zo maken we de reis van land (bijvoorbeeld een banaan uit Costa Rica) tot aan de klant thuis transparant. Vaak bestaat een keten namelijk uit meer schakels dan je op voorhand denkt. Lees hieronder meer over onze ketentransparantie.

Leveranciers van Dirk

Inmiddels is de eerste stap binnen ketentransparantie gezet! Op onze website maken we de eerste schakel binnen onze ketens naar buiten toe inzichtelijk. Zo kunnen onze klanten of andere geïnteresseerden zien met wie wij zaken doen. Benieuwd naar deze leveranciers? Kijk op: Dirk.nl/leveranciers.

banner leveranciers

Klik hier

Leveranciersrelaties

Het is belangrijk om goede leveranciersrelaties aan te gaan, te behouden en te onderhouden. Alleen door goed samen te werken en open met elkaar te communiceren, kunnen we de verdere keten inzichtelijk maken en eventuele misstanden binnen deze keten in kaart brengen en naar een oplossing toe werken.

 

Een belangrijk hulpmiddel hierbij is de Code of Conduct die wij het afgelopen jaar hebben opgesteld. Hierin beschrijven we de minimumwaarden die wij belangrijk vinden in ons eigen handelen, maar ook wat wij verwachten van onze leveranciers op het gebied van mens, dier en milieu. Onze Code of Conduct vind je hier: dirk.nl/code-of-conduct.

Voorbeeld van een keten

De leverancier waar je de bananen inkoopt, doet op zijn beurt weer zaken met een tussenpartij en deze tussenpartij koopt de bananen weer in bij de bananenplantage. Daarnaast zijn er nog meer betrokken partijen. Denk maar eens aan de transporteur van de bananen, de toeleverancier van water om de bananen te laten groeien en eventuele leveranciers voor gewasbeschermingsmiddelen en de mensen die de bananen oogsten. Zo zijn er veel partijen betrokken bij enkel de inkoop van bananen.

voorbeeld van keten banner

Due diligence beleid van Dirk

We willen dat onze klanten met een gerust hart boodschappen bij onze supermarkten kunnen doen. Zonder zich zorgen te maken over de omstandigheden waarin hun product gemaakt wordt. Die verantwoordelijkheid pakt Dirk op samen met onze leveranciers en Superunie – onze inkooporganisatie. Om dit op een gestructureerde manier en in lijn met internationale richtlijnen te doen, volgen we het due diligence proces voor mensenrechten en het milieu. Het due diligence proces is voorgeschreven in richtlijnen vanuit de Verenigde naties en de OESO met betrekking tot verantwoord ondernemen. In onze aanpak onderschrijven we deze beide richtlijnen.

 

In 2022 hebben we de eerste stappen gezet binnen dit proces. Zo hebben wij een due diligence beleid opgesteld, waarin wij onze aanpak voor dit vraagstuk duidelijk omschrijven. Je leest hier meer over ons due diligence beleid op dirk.nl/due-diligence.

Samenwerking met Superunie

Via onze inkooporganisatie Superunie kopen wij ruim 80% van ons assortiment in. Ook Superunie heeft focusproducten in kaart gebracht waar zij de komende jaren aan werken. Dit zijn: bananen, tomatenconserven, thee, vruchtensappen, cacao, cashewnoten, rijst, druiven, kruiden en vis. Waar mogelijk haken wij hierop aan en volgen de ontwikkelingen nauwlettend. Meer informatie: superunie.nl/duurzame-handel.

Risicogroepen in ons assortiment

In 2022 zijn we gestart met het identificeren van grondstoffen met een hoog risico binnen onsassortiment. We hebben hierbij niet alleen gekeken naar hoog risico op het gebied van dier en milieu, maar ook op het gebied van mensenrechten. Door deze risicoanalyse zijn we tot 15 hoog risico grondstoffen gekomen. Dit zijn: groenten en fruit, vlees, eieren, zuivel, vis, koffie, thee, cacao, rijst, noten, palmolie, soja, papierwaren, vruchtensappen en kruiden. In 2023 gaan we in gesprek met onze leveranciers om verder inzicht te krijgen in hun toeleveranciers.

risico banner