Nieuw bij Dirk! Sla nu je favoriete lijsten op, zodat je deze vaker kan gebruiken. Is er een product van de favoriete lijst in de aanbieding? Dan krijg je automatisch een melding.

Onze ketens

Bij Dirk vinden we het belangrijk om te weten onder welke omstandigheden de producten in onze winkels worden gemaakt. Welke weg legt een product af vanaf het moment van oogsten of fabriceren totdat onze klanten het in hun handen hebben? Om de volledige keten transparant te maken, is het van belang om goed samen te werken met onze leveranciers. Dit zorgt ervoor dat we samen de omstandigheden in de keten kunnen verbeteren.

Code of Conduct

In 2023 stelden we een Code of Conduct op. In dit document beschrijven we de minimumwaarden die wij belangrijk vinden in ons eigen handelen, maar ook wat wij verwachten van onze leveranciers op het gebied van mens en milieu. Naast de punten die zijn opgenomen in onze Code of Conduct verwachten we dat onze leveranciers zich houden aan de geldende nationale wet- en regelgeving van de landen waarin zij werken.

Leefbaar loon bananenproject

In juni 2022 tekende Dirk het Leefbaar Loon Convenant om te zorgen dat de arbeiders op de bananenplantages waar Dirk bananen afneemt een eerlijk loon gaan verdienen. Samen onze leverancier hebben we met behulp van een IDH salary matrix berekend wat het verschil is tussen het loon dat zij verdienen in vergelijking met een leefbaar loon. Dit noemen we een loongat. In 2022 was het gemiddelde loongat bij Nederlandse supermarkten die het commitment hebben getekend 15%. In 2023 is dit loongat verkleind naar 12,4%.

 

Van het totale volume van de bananenleverancier gaat 6% naar Dirk. Voor deze 6% nemen wij onze verantwoordelijkheid en hebben de ambitie om het verschil tussen het huidig en leefbaar loon voor de arbeiders op de bananenplantages in 2025 met minstens 75% te verminderen ten opzichte van 2019. Via de IDH salary matrix blijven we de voortgang monitoren.

Due diligence

Dirk wil dat klanten met een gerust hart hun boodschappen bij onze supermarkten kunnen doen, zonder zich zorgen te maken over de omstandigheden waaronder hun product gemaakt wordt. Die verantwoordelijkheid pakt Dirk op samen met onze leveranciers en Superunie – onze inkooporganisatie. Dit doen we op een gestructureerde manier en in lijn met internationale richtlijnen (OESO en UNGPs). We volgen hierin het zogeheten ‘due diligence’ proces, of in het Nederlands: het proces van ‘gepaste zorgvuldigheid’. In ons due diligence beleid hebben we vastgelegd hoe Dirk hier invulling aan geeft.

 

Het afgelopen jaar hebben we al belangrijke stappen gezet, maar we weten ook dat we hier nog meer aandacht aan moeten besteden. We zien wel heel duidelijk de noodzaak en onze verantwoordelijkheid en gaan hier de komende jaren meer focus op aanbrengen.

Due diligence beleid van Dirk

We willen dat onze klanten met een gerust hart boodschappen bij onze supermarkten kunnen doen. Zonder zich zorgen te maken over de omstandigheden waarin hun product gemaakt wordt. Die verantwoordelijkheid pakt Dirk op samen met onze leveranciers en Superunie – onze inkooporganisatie. Om dit op een gestructureerde manier en in lijn met internationale richtlijnen te doen, volgen we het due diligence proces voor mensenrechten en het milieu. Het due diligence proces is voorgeschreven in richtlijnen vanuit de Verenigde naties en de OESO met betrekking tot verantwoord ondernemen. In onze aanpak onderschrijven we deze beide richtlijnen.

 

In 2022 hebben we de eerste stappen gezet binnen dit proces. Zo hebben wij een due diligence beleid opgesteld, waarin wij onze aanpak voor dit vraagstuk duidelijk omschrijven. Je leest hier meer over ons due diligence beleid op dirk.nl/due-diligence.

Samenwerking met Superunie

Via onze inkooporganisatie Superunie kopen wij ruim 80% van ons assortiment in. Superunie werkt aan de volgende focusproducten: bananen, tomatenconserven, thee, vruchtensappen, cacao, cashewnoten, rijst, druiven, kruiden en vis. Hun streven is om in 2025 volledig inzicht te hebben in de keten van alle focusproducten. Waar mogelijk haken wij hierop aan en volgen de ontwikkelingen nauwlettend. Meer informatie: superunie.nl/duurzame-handel.

Samenwerken voor verduurzaming

Dirk is aangesloten bij diverse initiatieven die gericht zijn op het verder verduurzamen van de keten op diverse thema’s.

 

Dirk is via Superunie aangesloten bij het SIFAV (Sustainable Initiative Fruit & Vegetables). Dit programma richt zich niet alleen op het verbeteren van werkomstandigheden en leefbaar loon, maar ook op het terugdringen van negatieve milieu-effecten. Hierbij ligt de focus op groente en fruitproductie

 

Ook zijn we via Superunie aangesloten bij DISCO (Dutch Initiative on Sustainable Cocoa). Hierbij werken we toe naar een duurzame cacaosector en de volgende visie: leefbaar loon voor de boerenfamilies in 2030, geen ontbossing door cacaoplantages waar Nederlandse bedrijven bij afnemen in 2025 en effectieve maatregelen en acties om kinderarbeid uiterlijk in 2025 te beëindigen.

 

Bij Dirk verkopen we diverse producten met het Fairtrade keurmerk. Fairtrade zet zich in voor het welzijn van mensen in ontwikkelingslanden. Zo ontvangt de boer of arbeider een eerlijke prijs voor zijn of haar product.

 

Je vindt het keurmerk bij Dirk op:

 

  • Alle thee van ons eigen merk
  • Alle koffie van ons eigen merk
  • Alle chocoladerepen van ons eigen merk
  • Alle ijsthee van ons eigen merk