Duurzaamheid assortiment

Dirk kiest ervoor om steeds meer producten met een duurzaamheidskeurmerk te verkopen. Een keurmerk is van een onafhankelijke instantie die duidelijke eisen stelt die strenger zijn dan het wettelijk minimum. Iedereen die aan de eisen van het keurmerk voldoet, kan het keurmerk aanvragen. Je vindt de logo’s van deze keurmerken terug op veel van onze verpakkingen. Zo maken we het voor onze klanten eenvoudiger om een duurzamere keuze te maken in onze supermarkten. Door te kiezen voor een product met een keurmerk, help je mens, milieu, dier of klimaat.

Rainforest Alliance

Dit keurmerk gaat over arbeidsomstandigheden, milieu- en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit. Je kunt denken aan producten als tropische vruchten, chocolade, koffie en thee. Ook bij Dirk vind je dit keurmerk terug:

 

  • Alle koffieproducten van ons huismerk 1 de Beste zijn RFA gecertificeerd. (100%)
  • Alle cacao in onze ijsproducten, broodbeleg, dessertsaus, rijstwafels, cereals, houdbare zuivel, koek en chocoladepinda’s van ons huismerk 1 de Beste zijn RFA gecertificeerd. (100%)

PlanetProof

De bedrijven die dit keurmerk hebben, werken toe naar een productie die in evenwicht is met de draagkracht van onze planeet. Ook bij Dirk kan je dit keurmerk terugvinden:

 

  • Alle zuivelproducten (verse melk, karnemelk, yoghurt en vla) van ons huismerk 1 de Beste zijn voorzien van een PlanetProof keurmerk. (100%)
  • 61% van ons 1 de Beste kaasassortiment (gesneden en stukken) is voorzien van een PlanetProof keurmerk.
  • Ook ons groente en fruit heeft steeds vaker een PlanetProof keurmerk.

Bewuste viskeuze

In samenwerking met het WNF, stichting Noordzee en Greenpeace heeft Dirk een inventarisatie gemaakt van het visassortiment. De informatie uit deze inventarisatie vind je in het boekje ‘Bewuste viskeuze’. Hierin staat ons assortiment verse vis, diepvriesvis en visconserven onderverdeeld in de vier groepen van de VISwijzer: keurmerk, goede vis, minder goed en liever niet. Dit helpt onze klanten bij het maken van een bewuste keuze binnen ons visassortiment.

Duurzaam visassortiment

Er bestaan meerdere keurmerken voor duurzame vis, zoals ASC en MSC. Het ASC-keurmerk is te vinden op verantwoord gekweekte vis. Het keurmerk heeft als doel om de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen. Het MSC-keurmerk, welke te vinden is op wild gevangen visproducten, geeft aan dat de vis duurzaam beheerd wordt en dat er bij het proces zo min mogelijk schade wordt gebracht aan het leven in de zee.

Vis keurmerken bij Dirk

ASC en MSC bij Dirk Alle verse vis, maar ook alle vis in onze maaltijdsalades en salades zijn bij Dirk voorzien van een ASC of MSC keurmerk (100%).