Duurzaamheid assortiment

Dirk kiest er voor om steeds meer producten met een keurmerk te verkopen. Een keurmerk is een compact, visueel herkenbaar teken dat op de verpakking staat en aangeeft dat een onafhankelijke, deskundige instantie duurzaamheidscriteria heeft opgelegd en gecontroleerd. Zo is het voor onze klanten eenvoudiger om een duurzame keuze te maken in onze supermarkten.

Rainforest

Rainforest Alliance

UTZ en Rainforest Alliance hebben hun krachten sinds 2018 gebundeld. Zij strijden onder de naam Rainforest Alliance (RFA) voor een toekomst, waarin de natuur en biodiversiteit worden beschermd, waar boeren, arbeiders en gemeenschappen gedijen en waar duurzaam landgebruik en verantwoorde bedrijfsvoering de norm zijn. Meer informatie vind je op rainforest-alliance.org. Bij Dirk kom je dit keurmerk op veel producten tegen:

 • alle koffieproducten van ons huismerk 1 de Beste zijn UTZ/RFA gecertificeerd.
 • alle cacao in onze ijsproducten, broodbeleg, dessertsaus, rijstwafels, cereals, houdbare zuivel, koek en chocoladepinda’s van ons huismerk 1 de Beste zijn UTZ/RFA gecertificeerd. Bekijk hieronder producten die UTZ/RFA gecertificeerd zijn:   
PlanetProof banner

PlanetProof

Dit keurmerk laat zien dat de bedrijven in deze ketens toewerken naar een productie die in evenwicht is met de draagkracht van onze planeet. Meer informatie vind je op planetproof.eu.

 

Bij Dirk kom je dit keurmerk inmiddels op veel producten in onze supermarkten tegen:

 • Alle zuivelproducten (verse melk, karnemelk, yoghurt en vla) van ons huismerk 1 de Beste zijn voorzien van het PlanetProof keurmerk.
 • 57% van onze 1 de Beste kaasproducten zijn voorzien het PlanetProof keurmerk.

Bewuste viskeuze

In samenwerking met het WNF, stichting Noordzee en Greenpeace heeft Dirk een inventarisatie gemaakt van het visassortiment. De informatie uit deze inventarisatie vind je in het boekje ‘Bewuste viskeuze’. Hierin staat ons assortiment verse vis, diepvriesvis en visconserven onderverdeeld in de vier groepen van de VISwijzer: keurmerk, goede vis, minder goed en liever niet. Dit helpt onze klanten bij het maken van een bewuste keuze binnen ons visassortiment.

Bewuste viskeuze banner
Asc msc banner

Twee vis keurmerken

Binnen de VISwijzer kennen we twee keurmerken:

 1. ASC
  Het ASC-keurmerk is een logo voor verantwoord gekweekte vis. Het keurmerk heeft als doel om de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen. Meer informatie op asc-aqua.org.
 2. MSC
  Het MSC-keurmerk, te vinden op wild visproducten, geeft aan dat de vis duurzaam beheerd wordt en dat er bij het proces zo min mogelijk schade wordt gebracht aan het leven in de zee. Meer informatie op msc.org/nl.
Vis keurmerken bij Dirk

Bij Dirk kom je dit keurmerk inmiddels op veel producten in onze supermarkten tegen:

 • 96% van ons verse visassortiment is voorzien van een ASC of MSC keurmerk. De resterende 4% betreft makreel wat tijdelijk niet gecertificeerd kan worden.
 • Alle vis in onze maaltijdsalades, tapas en salades is voorzien van het ASC of MSC keurmerk.