Meer

Dierenwelzijn

De verduurzaming van dierlijke ketens wordt steeds belangrijker. Bij deze verduurzaming ligt de nadruk niet alleen op dierenwelzijn, maar ook op de impact op het milieu die met de productie van dierlijke producten gepaard gaat. Zowel rond dierenwelzijn als milieu zoeken we bij Dirk een goede balans die ook op het gebied van prijs aansluit bij onze klanten.

Beter Leven Keurmerk

Het Beter Leven Keurmerk (BLK) maak het mogelijk om inzichtelijk te krijgen hoe goed er voor het dier achter je product gezorgd is. Hoe meer sterren een product heeft, hoe diervriendelijker het product is.

 

Bekijk hieronder het aandeel van het Beter Leven Keurmerk in ons 1 de Beste assortiment.

Beter leven banner
Rondjes

Minder aandacht in folder

In 2022 heeft Dirk besloten om geen vleesacties meer te plaatsen op de vooren achterpagina van onze weekfolder. Het niet plaatsen van vlees op de voorpagina is al beleid sinds 2017. In 2022 doen we daar dus nog een schep bovenop door ook op de achterpagina geen vleesacties meer te plaatsen. Vleesvervangers kunnen daarentegen juist wel een plek krijgen op de voor- en achterpagina.

Reductie aantal vleesacties

In 2022 zijn wij actief aan de slag gegaan met de eiwittransitie. Zo kiezen we ervoor om het aantal vleesacties in onze weekfolder terug te dringen. In 2022 hebben we het aantal vleesacties met 20,1% gereduceerd in vergelijking tot het aantal vleesacties in 2021. Je leest hier meer over in de foldermonitor van Wakker Dier op: wakkerdier.nl/persberichten/vleesaanbiedingen-dalen-maar-niet-bij-plus.

Nudging eiwittransitie

Tijdens de pilot ‘Gelderland van Morgen’ testten we via nudging of we onze klanten konden stimuleren om vaker voor een plantaardige eiwit te kiezen in plaats van een dierlijke eiwit. Dirk wil namelijk een bijdrage leveren om in 2030 een verhouding van 60% plantaardig versus 40% dierlijke producten te hebben. Je leest meer over deze pilot in de pijler Milieu en verspilling.

Verse kip 1 ster

In 2022 hebben we verdere stappen gezet om ons verse kipassortiment te verduurzamen. Eind 2022 is 96% van ons assortiment verse kip voorzien van minimaal 1 ster Beter Leven (exclusief halal producten). Begin 2023 verduurzamen we de resterende producten, zodat we ons verse kip assortiment (excl. halal) volledig hebben voorzien van het Beter Leven keurmerk.