Banner AGF

Seizoensproducten

Seizoensproducten! Het zit 'm in de naam. Zo noemen we groenten en fruit die in de winter, lente, zomer of herfst worden geoogst. Deze groenten en fruit worden geteeld op Hollandse bodem op volle grond, zonder een verwarmde kas. Ieder jaar is er per soort een bepaalde periode waarin ze worden geoogst. Denk aan het aspergeseizoen! Op deze pagina vind je per seizoen een heleboel groenten en fruit uitgelicht. Zo maak je gemakkelijker de keuze welke boodschappen je doet. Zo is het namelijk een klimaatvriendelijke keus om voor seizoensgroenten- en fruit te gaan. Er is weinig energie nodig om ze te verbouwen en om ze te vervoeren én er komen een stuk minder broeikasgassen vrij. Bij Dirk haal je alle seizoensproducten voor de laagste prijs. Een goedkope én duurzame keuze dus!

Lentegroenten en lentefruit

Wanneer het buiten wat warmer wordt, komen er weer hele andere groenten en fruit in het seizoen. Misschien wel één van de bekendste, is het aspergeseizoen. Vanaf april tot eind juni geniet je van deze heerlijke witte groente. Maar dat is natuurlijk niet de enige groente dit seizoen. Zo is dit ook echt het seizoen van de bloemkool, de krop sla, paksoi en waterkers.

 

Voor fruit komt ook één van de zoetste fruitsoorten weer in het seizoen. De aardbeien, ookwel zomerkoninkjes genoemd. Tot het einde van de zomer geniet je van aardbeien. Je haalt onder andere aardbeien bij Dirk voor de laagste prijs!

Asperge

Zomergroenten en zomerfruit

In de zomer is de keuze reuze aan seizoensgroenten en fruit. Wanneer je in het zonnetje aan het barbecuen bent, zie je waarschijnlijk de volgende groenten op tafel staan: komkommer, sla, paprika, tomaten, ui en maïs. Om zo maar een paar groenten op te noemen. Daarnaast zijn de aubergines, courgettes, bleekselderij, Chinese kool en witte kool ook van de partij in dit hoogseizoen. 

 

Met fruit zit je al helemaal goed! Denk aan frisse fruitsalades met aardbeien, frambozen, perzik, druiven, meloen en rode, blauwe en zwarte bessen. 

Fruitsalade

Bekijk alle groenten

Klik hier

Herfstgroenten en herfstfruit

Wanneer de warmte wordt ingeruild voor vallende bladeren van de boom, jassen aan en lekker binnen eten, horen daar ook de perfecte herfstgroenten- en fruit bij. Denk aan pompoenen met Halloween, kastanjes buiten zoeken en weer terug naar de warme maaltijden zoals stoofpotjes. De champignons zijn deze periode ook niet weg te denken uit de schappen.

 

Wanneer je naar het herfstfruit kijkt, zie je dat het assortiment weer wat verminderd. We gaan terug naar de appels, peren, druiven en wat overgebleven zomerfruitsoorten. Meloenen zijn her en der nog geoogst, waardoor je nog dat zomerse gevoel in huis haalt.

Pompoenen

Wintergroenten en winterfruit

Denk je aan winter, dan denk je aan stamppot, soep, stoofpotjes of een simpele aardappel, vlees en groente. Deze maaltijden worden dan ook vaak met wintergroenten gemaakt. Denk aan andijvie, boerenkool, winterpeen, spruiten, rode kool, witlof en snijbonen. 

 

Wanneer je naar fruit kijkt, is er minder winterfruit. Deze maakt zijn opwachting wanneer het buiten warmer wordt. Appels en peren vind je wel in deze koude wintermaand. Lekker om appelmoes of stoofpeertjes mee te maken natuurlijk, dat hoort ook echt bij de kou! Daarnaast vind je ook mandarijnen en sinaasappelen in grote getalen in de supermarkt rond deze tijd. Bij Dirk haal je deze seizoensgroenten- en fruit voor de laagste prijs!

Foto winter eten