Statiegeld

Een veelvoorkomende manier om te zorgen dat klanten hun afvalverpakkingen inleveren is statiegeld. Als klant betaal je een klein bedrag bij aankoop van een product. Als je de verpakking weer inlevert, krijg je het voorgeschoten bedrag terug. In elke Dirk-winkel vind je een flessen- en blikjesautomaat.

Statiegeld op blikjes

Sinds 1 april 2023 is statiegeld op blikjes in Nederland verplicht en moeten deze blikjes bij supermarkten ingeleverd kunnen worden. In 2022 waren we al gestart met voorbereidingen. Achter de schermen zorgden we ervoor dat onze systemen ingericht werden op het verwerken van statiegeld op blikjes aan de kassa, dat het goed op de bon komt te staan en dat elke Dirk-supermarkt als een van de eerste retailers voorzien werd van een aparte blikjesautomaat. Lees meer over het statiegeld op blikjes op dirk.nl/blikjes.

blikjes banner
agf-zakjes banner

Alternatief op plastic zakje

Op dit moment bieden wij op de groente-en fruitafdeling nog plastic zakjes aan om losse verse producten in te kunnen verpakken. Een optie is om te stoppen met het aanbieden van deze zakjes, echter zijn we van mening dat we onze klanten wel een goed alternatief moeten bieden dat duurzamer is én dat onze klanten ook daadwerkelijk gebruiken.

Pilot met herbruikbare AGF-zakjes

Om een goed alternatief aan te bieden zijn we in 2022 in 4 Dirk supermarkten gestart met een pilot met herbruikbare AGF-zakjes. Hierbij stimuleren we het gebruik van deze herbruikbare zakjes door hier een beloning in de vorm van korting op boodschappen aan te koppelen. Een iets andere vorm van statiegeld. Hierbij boden we twee verschillende varianten van het zakje aan: een nylon variant en een katoenen variant. De eerste resultaten van de pilot vielen tegen. Weinig Dirk-klanten maakten gebruik van de herbruikbare zakjes of de zakjes werden bij een vervolgbezoek vergeten.

 

In 2023 testen we bij 2 nieuwe vestigingen opnieuw met het herbruikbare zakje. Hierbij kiezen we nu voor één variant: (nylon) en communiceren we dit groter dan bij de vorige pilot. De belangrijkste vraag hierbij is: zijn onze klanten bereid om het herbruikbare zakjes van huis mee te nemen voor korting? Op basis van de uitkomsten van de pilot in 2022 en in 2023 bekijken we hoe we verder omgaan met plastic wegwerpzakjes. Belangrijk is dat er een goed alternatief is voor het plastic wegwerpzakje welke onze klanten ook graag willen gebruiken. Pas als het herbruikbare zakje namelijk meerdere keren wordt gebruikt, is dit minder slecht voor het milieu dan een plastic wegwerpzakje.