Statiegeld op blikjes

Vanaf 1 april 2023 wordt er €0,15 statiegeld in rekening gebracht voor alle metalen drankverpakkingen van 3 liter of minder, wat kortom betekent dat er statiegeld wordt geheven op blikjes. Dit is een landelijk initiatief, lees hier meer over het initiatief. Het doel hiervan is om vervuiling tegen te gaan en recycling te stimuleren. Bij aankoop van een blikje betaal je een extra bedrag van €0,15, dat je terugkrijgt als je het blikje inlevert bij het blikjes inleverpunt in de winkel. Vanaf 1 april zijn deze inleverpunten te vinden in alle winkels van Dirk. Met deze inleverpunten maken wij het voor jou mogelijk om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Lees op deze pagina meer over het statiegeld op blikjes.

 

blikjes

Op welke blikjes zit er statiegeld?

Op alle metalen drankverpakkingen tot 3 liter wordt statiegeld geheven, dus bijvoorbeeld blikjes Coca-Cola, energydrank en bier. Het statiegeld geldt voor alle varianten van blikjes en bedraagt €0,15 per stuk. Als je dus 10 blikjes koopt, zal het statiegeldbedrag €1,50 bedragen. Dit bedrag krijg je terug wanneer je het lege blikje inlevert bij het inleverpunt in de winkel, vergelijkbaar met de huidige procedure voor statiegeld op PET-flessen. 

Voorbeelden van blikjes met statiegeld:

Hoe lever ik een statiegeldblikje in?

In alle winkels van Dirk vind je een inleverpunt voor statiegeldblikjes. Deze machine is te herkennen aan de blikjes op de machine en de tekst ‘Inname lege blikjes’. Het inleveren van je blikjes is heel simpel. Je plaatst het lege blikje op de band van de machine, waarna deze automatisch wordt gescand. Het blikje wordt vervolgens door de band naar de recycle bak gerold. Op het scherm van de automaat kun je zien hoeveel statiegeld je terugkrijgt voor de ingeleverde blikjes. Nadat je al je blikjes hebt ingeleverd, ontvang je een bon met het totale bedrag dat je hebt terugverdiend. Deze bon kun je vervolgens bij de kassa scannen, waarna het bedrag automatisch van je totaalbedrag wordt afgehaald.

 

Zo lever je blikjes goed in: leeg, zonder deuken, met statiegeldlogo, barcode goed leesbaar.

 

blikjes machine

Veelgestelde vragen over statiegeld op blikjes

petflesjes

Meer over statiegeld bij Dirk

Sinds 1 juli 2021 wordt er 15 cent statiegeld geheven op kleine PET-flesjes. Deze wetgeving heeft al geleid tot aanzienlijk minder zwerfafval van deze flesjes. Bovendien draagt de optimalisatie van het proces bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. De plastic flesjes worden bij onze distributiecentra samengeperst tot pakketten van 100 kilo, waardoor het aantal vrachtwagens dat wekelijks naar het recyclebedrijf rijdt, is gereduceerd van 40 naar slechts 1.

 

Lees hier meer over statiegeld bij Dirk.