Voedselverspilling

Bij Dirk vinden we het zonde om producten weg te gooien die nog goed zijn. Daarom zoeken we altijd naar nieuwe initiatieven in de winkel, maar ook naar nieuwe samenwerkingen om voedselverspilling steeds verder terug te dringen. Voor producten die we niet meer in onze winkels kunnen verkopen, gaan we op zoek naar een nieuwe bestemming. Het liefst worden de producten voor menselijke consumptie gebruikt, bijvoorbeeld door ze te doneren aan de Voedselbanken.

Bestaande samenwerkingen

Een mooie manier om stappen te zetten in het terugdringen van voedselverspilling is door het aangaan van samenwerkingen. We werken al enkele jaren samen met Voedselbanken Nederland en stichting VoedselSurplus. In 2022 doneerden we diverse malen per week producten wat resulteerde in een totaaldonatie ter waarde van € 1.053.979,00

Voedselbank en VoedselSurplus

Bijna alle supermarkten van Dirk werken samen met de lokale voedselbank. Wij doneren aan hen onze overgebleven vleesproducten. Wij vriezen deze producten in, voordat de houdbaarheidsdatum verstrijkt. De voedselbanken zorgen er voor dat dit terecht komt bij mensen die dit goed kunnen gebruiken.

 

Een aantal van onze supermarkten werkt samen met stichting VoedselSurplus. Wij doneren producten met een naderende THT-datum, zoals groenten en fruit. Voedselsurplus brengt ons in contact met sociale horeca. Hier worden met de gedoneerde producten maaltijden bereid voor kwetsbare buurtbewoners.

voedselbank + voedselsurplus

Nieuwe samenwerkingen

In 2022 gingen we ook de uitdaging met drie nieuwe partijen aan om te kijken of we samen verder stappen kunnen zetten op het gebied van voedselverspilling.

tgtg

Too Good To Go

Tijdens een pilot van 6 weken testten 9 verschillende Dirk-supermarkten of er onder onze klanten interesse was in een Magic Box, een Brood Box en een Groente en Fruit Box gevuld met producten die anders weggegooid zouden worden. Deze producten werden tegen een sterk gereduceerde prijs verkocht, omdat de houdbaarheidsdatum van deze producten bijna verstreek. Tijdens deze pilot hebben we maar liefst 3.043 Boxen verkocht en daarmee de verspilling van goed voedsel voorkomen. En dat smaakt naar meer. In 2023 gaan we samen met Too Good To Go de strijd op grotere schaal aan: alle Dirk-winkels bieden een Magic Box en Brood Box aan met producten die overblijven. De Groente en Fruit Box is verwerkt in de Magic Box, hierdoor krijgen klanten een gevarieerde Box met zoveel producten van de groente en fruitafdeling als uit de koeling en kruidenierswarenafdeling.

Gelderland van Morgen

In 2022 namen 3 Dirk-supermarkten in de gemeente Gelderland deel aan de pilot Gelderland van Morgen. Tijdens deze pilot focusten we op twee verschillende thema’s: voedselverspilling en de eiwittransitie. Het stuk voedselverspilling pakten we samen met VoedselSurplus op. Zij brachten ons in contact met diverse sociale horeca. Onze drie winkels gaven hen overgebleven producten, waar gezonde en gezellige maaltijden mee bereid werden voor kwetsbare buurtbewoners. Tijdens de pilot redden we 2.618 kilo voedsel uit de prullenbak wat resulteert in een CO2 reductie van 11.783 kg CO2-eq.

voedselverspilling banner

Digitale Voedsel Brigade

Bij 17 winkels in Amsterdam testten Dirk, Truffelz (dochteronderneming van PostNL), Voedselbanken Nederland en Deloitte hoe we een eerlijkere verdeling van verse en gezonde producten kunnen realiseren. Uiteindelijk werd tijdens de pilot 2.500 kg aan verse producten gered en uitgegeven waar het extra welkom was. Dit betekent dat het gelukt is om alle voedselbankklanten in Amsterdam iedere dag tenminste één extra gezond product te geven. Ondanks de positieve impact is het huidige model qua kosten helaas nog niet in balans. Daarom kijkt Dirk samen met de andere partijen in het vervolgtraject naar nieuwe mogelijkheden. Hierin zal het verbeteren van het huidige concept onderzocht worden én gekeken worden naar nieuwe oplossingsrichtingen.

Samen tegen Voedselverspilling

In 2022 sloot Dirk zich aan bij Samen tegen Voedselverspilling. Deze stichting vormt de beweging om samen met bedrijven en instanties voedselverspilling voor 2030 met de helft te verminderen. Als start van deze samenwerking deden we mee aan de verspillingsvrije week. In deze week vroegen we via onze digitale entreeschermen en social media de aandacht van onze klanten om zo min mogelijk eten te verspillen met allerlei handige tips en recepten. Zo willen we onze klanten stimuleren en inspireren om nog kritischer naar hun boodschappen te kijken en thuis minder weg te gooien.

Initiatieven in de winkel

Ook in onze winkels werken we hard aan het verminderen van voedselverspilling.

 

  • THT: Met behulp van een prijsimpuls (afprijzing) stimuleren we onze klanten tot het kopen van een product met een korte houdbaarheidsdatum of zelfs verstreken houdbaarheidsdatum. We vinden bij Dirk namelijk dat producten als rijst en pasta na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog prima gegeten kunnen worden.
  • Herverpakken: Een andere manier om voedselverspilling tegen te gaan is dat we producten waar één product beschadigd of kapot is, bijvoorbeeld een ei, niet meer volledig weggooien. De resterende producten die nog wel goed zijn, stoppen we in een nieuwe verpakking en verkopen we voor een lagere prijs. Met deze overgebleven producten is namelijk niets mis.
  • Stoppen met Multibuys: Begin 2022 stopten we met het aanbieden van multibuys. Dit houdt in dat we onze aanbiedingen voortaan per stuk aanbieden voor de laagste prijs. Onze klanten hoeven dus niet meer te kopen dan dat ze nodig hebben. Dit is niet alleen gunstig voor de portemonnee, maar zorgt ook voor minder verspilling thuis.
Donatie banner