Meer
Voedselverspilling

Bij Dirk vinden we het zonde om producten weg te gooien die nog goed zijn. Daarom zoeken we altijd naar nieuwe initiatieven in de winkel, maar ook naar nieuwe samenwerkingen om voedselverspilling steeds verder terug te dringen. Bijvoorbeeld door een goede herbestemming voor niet verkochte producten te vinden.

 

Samenwerkingen

Bij Dirk zoeken we samenwerkingen op met partijen die ons kunnen helpen bij het verminderen van voedselverspilling. Zo werken we met partijen die onze niet verkochte artikelen nog een hoogwaardige bestemming geven, bij voorkeur voor humane consumptie.

 

Voedselbanken Nederland en Voedselsurplus

Al onze supermarkten werken samen met de lokale voedselbank of met Voedselsurplus, zodat de producten die we overhouden alsnog een mooie bestemming krijgen. Wij doneren aan hen onze resterende vlees artikelen. Wij vriezen deze producten in, voordat dat de houdbaarheidsdatum verstreken is.

 

  • De Voedselbank zorgt dat dit terecht komt bij mensen die maandelijks niet veel te besteden hebben.
  • Voedselsurplus zorgt dat de producten terecht komen binnen de sociale horeca. Deze initiatieven verzorgen een gezonde en gezellige maaltijden voor kwetsbare buurtbewoners.
Donatie banner
Initiatieven in onze winkels

Bij Dirk zetten wij ons in voor zo min mogelijk voedselverspilling. Zo hebben wij momenteel in al onze winkels initiatieven lopen waarbij we met hulp van een prijsimpuls onze klanten stimuleren tot het kopen van een product dat we anders kort daarna zouden weggooien:

 

  • 30% korting op versproducten met een naderende THT-datum.
  • 75% korting op lang houdbare producten, zoals rijst en pasta, die over de THT datum heen zijn. We vinden bij Dirk namelijk dat je dit nog prima kunt eten na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum.
  • 10 cent voor een ei. Als er 1 ei kapot is in een doosje verpakken we de overige eieren uit het doosje opnieuw en verkopen deze tegen een gereduceerde prijs.
  • Netjes en zakjes met herverpakte groenten en fruit. Als er bijvoorbeeld 1 flink beschadigde sinaasappel in een verpakking zit, herverpakken we de resterende nog goede sinaasappelen in een herbruikbaar zakje tegen een gereduceerde prijs.
voedselverspilling banner
Klanten stimuleren

Verspilling komt niet alleen voor in de supermarkt, maar ook bij de consument thuis. Wij vinden het daarom belangrijk met onze klanten mee te denken.

 

  • In ons klantenmagazine DIRK informeren wij de lezers over de mogelijkheid tot het invriezen van producten. Door hen bewust te maken van de voordelen, hopen wij dat ze zelf inzien dat dit enkel voordelen biedt en producten uit de prullenbak kan redden.
  • Eind 2021 is het besluit genomen dat we begin 2022 voortaan geen multibuys meer aanbieden aan onze klanten. Dit zijn acties waarbij klanten bij aankoop van meer producten korting krijgen. Denk aan acties als 4 halen, 2 betalen. We willen niet dat onze klanten meer kopen dan dat ze nodig hebben. Dit scheelt niet alleen in hun portemonnee, maar ook in verspilling en zo eet je niet meer dan goed voor je is.

 

Pilots

Een belangrijk middel om verder te onderzoeken of we sneller stappen kunnen zetten in het terug dringen van, is het aansluiten bij pilots. Door korte tests in een aantal winkels uit te voeren kunnen we heel eenvoudig meten en uitproberen of bepaalde ideeën werken.

 

  • Pilot Gelderland van Morgen: In 2021 hebben we toegezegd mee te werken aan de pilot met Greendish. In de provincie Gelderland testen we in 2022 hoe we voedselverspilling verder kunnen terugdringen. Greendish begeleidt ons hierbij en samen leren we wat werkt, wat de impact van bepaalde keuzes is en hoe we dit op een grote schaal succesvol kunnen implementeren.
  • Pilot Digitale voedselbrigade: In Amsterdam testen we in 17 vestigingen hoe we voedselverspilling kunnen tegengaan en een eerlijkere verdeling van verse en gezonde producten kunnen realiseren. Dit doen wij in een samenwerkingsverband met drie andere partijen.