Meer
Mensen rechten in de keten

Om meer zicht te krijgen over hoe onze ketens eruit zien, werken we ook aan het thema mensenrechten in de keten. Dirk wil dat klanten met een gerust hart hun boodschappen bij onze supermarkten kunnen doen, zonder zich zorgen te maken over de mogelijke omstandigheden in de ketens. Die verantwoordelijkheid pakt Dirk op samen met onze directe leveranciers en Superunie. Ook voor ons is hier nog veel onduidelijk, maar we zien de noodzaak en onze verantwoordelijkheid en gaan hier de komende jaren meer aandacht en focus op aanbrengen.

Wat is Due diligence?

In het Nederlands betekent de term due diligence letterlijk ‘gepaste zorgvuldigheid’. In de praktijk komt het er op neer dat er onderzoek wordt gedaan naar wat je precies inkoopt. Hierbij kijken we dus goed naar alle omstandigheden waaronder een product wordt geproduceerd. Een onderdeel hiervan is bijvoorbeeld het thema mensenrechten: hoe wordt er omgegaan met de mensen in de keten? Krijgen zij een leefbaar loon? Maar er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de impact op het milieu. Wanneer er negatieve invloeden spelen, zullen we moeten kijken waar en hoe we hier kunnen bijdragen aan oplossingen.

 

Complex

Due diligence is een complex proces, omdat je met verschillende leveranciers, producten, ingrediënten en ketens te maken hebt. Dit vereist maatwerk, waarbij je een hele goede relatie met je leveranciers moet hebben. Vertrouwen, openheid en wilskracht spelen een belangrijke rol om samen verdere stappen te kunnen zetten.

 

Due diligence bij Dirk

Bij Dirk vinden we het belangrijk dat we samenwerken met leveranciers die gecertificeerd zijn volgens sociale, maar ook milieustandaarden. Naast deze certificeringseis willen we ook de hele productieketen beter in kaart te brengen. Dit helpt bij het verkrijgen van meer inzicht, waardoor we veranderingen sneller kunnen doorvoeren. Dit doen we samen met Superunie, maar ook met de leveranciers waarmee we direct zaken doen.

 

Bij Dirk zitten we nog in de beginfase van het due diligence traject. De eerste stap die we in 2022 zetten, betreft het inventariseren van de huidige stand van zaken waarbij we in gesprek gaan met onze leveranciers. We kijken dus goed naar onze inkooporganisatie Superunie en leren van hen. Via Superunie kopen wij ruim 80% van ons assortiment in.

 

Superunie werkt de komende jaren aan 10 focusproducten: bananen, tomatenconserven, thee, vruchtensappen, cacao, cashewnoten, rijst, druiven, kruiden en vis. Waar mogelijk haken wij hier op aan en volgen de ontwikkelingen nauwlettend. Meer informatie op superunie.nl/duurzame-handel/

 

Dirk koopt zelf bananen in buiten Superunie. Daarom gaan we in 2022 zelf het convenant Leefbaar Loon ondertekenen. Onze leverancier voert een nulmeting uit om de living wage gap in kaart te brengen, zodat we hier samen stappen in kunnen zetten.

 

Initiatieven

Bij Dirk zijn we aangesloten bij diverse initiatieven die gericht zijn op het verduurzamen van de keten op diverse thema’s.

 

  • SIFAV
    Dirk is via Superunie aangesloten bij het SIFAV (Sustainable initiative Fruit & Vegetables). Dit programma richt zich niet alleen op het verbeteren van werkomstandigheden en leefbaar loon, maar ook op het terugdringen van negatieve milieu effecten. Dit programma richt zich alleen op groenten en fruit productie en niet op andere voedselgroepen. Kijk voor meer informatie op idhsustainabletrade.com
  • IMVO convenant
    In 2019 tekende het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) mede namens Dirk het IMVO convenant supermarkten. Dit convenant loopt tot en met 2023 en heeft verschillende afspraken omtrent leefbaar loon in verschillende ketens. Dit houdt in dat een arbeider een loon ontvangt waarmee kosten voor voeding, onderdak, kleding, onderwijs en medische zorg gedekt kunnen worden.
  • Soja en palmolie
    Het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) is namens alle Nederlandse supermarkten een samenwerking gestart voor het duurzamer verbouwen van palmolie en soja. Denk hierbij dus ook aan soja dat wordt gebruikt wordt in de hele keten (bijvoorbeeld als veevoer). Kijk voor meer informatie op cbl.nl/duurzame-grondstoffen En bekijk onderstaand de initiatieven per grondstof: 

 

  1. Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO)
    Een eis vanuit Dirk is dat onze leveranciers werken met (segregated) RSPO-gecertificeerde palmolie voor de ingrediënten die ze gebruiken in hun producten. Dit keurmerk geeft aan dat minimaal 95% van de palmolie duurzaam is geproduceerd. Palmolie is berucht vanwege de ontbossing van het tropisch regenwoud, maar tegelijkertijd is palmolie ook één van de meest efficiënte plantaardige oliën. Dit logo zie je niet op verpakkingen, maar we controleren wel of de palmolie voldoet aan de richtlijnen. Meer informatie op rspo.org. 
  2. Roundtable on Responsible Soy (RTRS)
    Dit is een internationaal samenwerkingsinitiatief wat zorgt dat soja overal ter wereld duurzaam verbouwd wordt. Dirk verkoopt meerdere merken die eveneens aangesloten zijn bij deze samenwerking of een soortgelijk keurmerk bevatten. Meer informatie op responsiblesoy.org
Fairtrade banner

Fairtrade

Het Faitrade keurmerk zet zich in voor de welzijn van mensen in ontwikkelingslanden. Zo ontvangt de boer of arbeider een eerlijke prijs voor zijn of haar product. Meer informatie op fairtradenederland.nl.

 

Al onze thee, koffiecups, chocoladerepen en ijsthee van ons huismerk 1 de Beste zijn voorzien van het Fairtrade keurmerk. Zo weet je dat er een eerlijke prijs of loon aan de boer of arbeider wordt betaald voor hun werk. Bekijk hieronder Fairtrade producten in het assortiment van Dirk: