Meer

Mensenrechten in de ketens

De producten die in onze winkels liggen, gaan door vele handen heen en leggen soms een lange reis af. Daarom vinden we het belangrijk om samen te werken met leveranciers die gecertificeerd zijn volgens sociale standaarden en voldoen aan de afspraken uit onze Code of Conduct. Deze kun je lezen op dirk.nl/code-of-conduct. Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat certificering niet altijd betekent dat alle risico’s op schending van mensenrechten zijn geadresseerd.

Fairtrade banner

Fairtrade bij Dirk

Het Fairtrade keurmerk zet zich in voor het welzijn van mensen in ontwikkelingslanden. Zo ontvangt de boer of arbeider een eerlijke prijs voor zijn of haar product. Fairtrade is het enige keurmerk dat een minimumprijs en een extra premie hanteert. Bij Dirk verkopen we heel veel producten van ons huismerk 1 de Beste met dit keurmerk:

 

  • Alle thee van ons huismerk 1 de Beste is Fairtrade gecertificeerd. (100%)
  • Alle koffiecups van ons huismerk 1 de Beste zijn Fairtrade gecertificeerd. (100%)
  • Alle chocoladerepen van ons huismerk 1 de Beste zijn Fairtrade gecertificeerd. (100%)
  • Alle ijsthee van ons huismerk 1 de Beste is Fairtrade gecertificeerd. (100%)

Impact Assesment tomatenketen

Italië is momenteel het op twee na grootste exportland van tomaten, met een oogst van wel vijf miljoen ton tomaten per jaar. Uit verschillende onderzoeken en risicoanalyses kwam naar voren dat Italië een zogeheten hoog-risicoketen is als het gaat om de schending van mensenrechten, specifiek in de ingeblikte tomatenhandel. Daarom zijn het FNV en het CBL een onafhankelijk onderzoek gestart via een Human Rights Assessment. Uit dit onderzoek kwamen diverse misstanden naar voren. Het CBL heeft samen met haar leden een actieplan opgesteld naar aanleiding van de aanbevelingen in het rapport.

Duurzame bedrijfskleding

Een voorbeeld van een goede leveranciersrelatie, is die met Schijvens Corporate Fashion. Schijvens produceert onze nieuwe bedrijfskleding. Vanaf 19 februari 2023 lopen alle Dirk-medewerkers namelijk in nieuwe duurzame bedrijfskleding. Deze bedrijfskleding is bijna 100% circulair en met aandacht voor de mens geproduceerd.

Fair Wear Foundation

Schijvens doet aan Sociaal Verantwoord Ondernemen. Alle Schijvens-fabrieken worden gecontroleerd door de Fair Wear Foundation. Deze organisatie zet zich in voor betere werkomstandigheden in textielfabrieken en de fabrieken van Schijvens staan met 97 van de 100 punten als ‘leader’ bovenaan.

nieuwe kleding
nieuwe kleding 2

Empowering women

Schijvens werkt onder andere aan ‘women empowerment’ in hun fabrieken. Zo zijn ze in 2021 gestart om samen met ambitieuze vrouwen mogelijkheden te bekijken voor bijvoorbeeld leidinggevende functies. Ook zijn ze in 2022 gestart met een project om vrouwen zonder werk, naast een baan, ook training te geven in gelden rechtenbeheer, familieplanning en taalontwikkeling.

Leefbaar Loon

In de kledingindustrie worden werknemers vaak onderbetaald. Dat loon is dus niet voldoende voor de basisbehoeften. Echter vindt Schijvens dat het loon van de medewerkers voldoende moet zijn om de kost te verdienen. Dit nieuw vastgestelde loon, wat Schijvens ‘leefbaar loon’ noemt, omvat genoeg voor voeding, huur, gezondheidszorg, scholing, kleding, vervoer en spaargeld. Daarnaast is ook onderzocht wat een kledingstuk precies moet kosten om er zeker van te zijn dat hierin een leefbaar loon is verwerkt. Schijvens onderzoekt steeds of de kostprijs voldoende is om een leefbaar loon te betalen. Zo ja, dan bekijkt Schijvens samen met de Fair Wear Foundation of de fabriek dit bedrag ook daadwerkelijk uitbetaalt aan de medewerkers. Zo niet, dan verhoogt Schijvens de kostprijs zodanig dat er wel een leefbaar loon kan worden betaald. Inmiddels krijgt de helft van de fabrieken een leefbaar loon uitbetaald. In 2022 werkten ze aan nog eens 25% en in 2023 willen ze het resterende gat sluiten. Lees meer over Schijvens op Schijvens.nl/partners.