Duurzame vis

Duurzame vis

Wanneer je graag vis eet, is het belangrijk dat je voor duurzame vis gaat. Zo streeft Dirk een duurzaam visassortiment na. Vis is hartstikke lekker en ook nog eens gezond. Alleen worden helaas vele vissoorten bedreigd. Dit betekent dat sommige vissoorten er over een tijd niet meer zijn. Het is daarom erg belangrijk dat bedreigde vissoorten beschermd worden. Bij Dirk dragen we hier aan bij door geen vis te verkopen die in de categorie ‘rood’ valt op de VISwijzer. Op deze pagina lees je meer over de VISwijzer, duurzame vis, welke certificaten er op verpakkingen zitten. Zo ben je zeker van dat de vis bij Dirk (h)eerlijke vis is.

Wat is duurzame vis?

Duurzame vis is wanneer de visser en of kweker rekening met de natuur en het milieu houdt. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat vis altijd duurzaam is. Zo is vis duurzaam wanneer er niet meer vis uit de zee wordt gehaald, dan nodig. Of wanneer er gericht op één vissoort wordt gevist. 

Hoe kies je duurzame vis?

 

  • Let op de keurmerken, dat leggen we hieronder uitgebreid uit.
  • Kies voor duurzame vissoorten, dit zijn: forel, haring, mosselen, noordzeekrab, oesters, schar, Schotse of Noorse Zalm en wijting.
  • Vermijd niet duurzame vissoorten, zit zijn: blauwvintonijn, gamba's, kabeljauw, paling, rog, sliptong, zebaars en zeeduivel.
  • Eet niet te vaak vis
  • Twijfel je? Zoek het op in de VISwijzer.

Certificering

Hoe kies je voor duurzame vis? Kijk of er op de verpakking een keurmerk staat. Om je goed te informeren over de duurzaamheid van de verschillende vissoorten, geven organisaties keurmerken uit. Belangrijke keurmerken zijn het ASC en MSC. Het ASC-keurmerk is voor gekweekte vis en de MSC-keurmerk is voor wildgevangen vis. Klik hieronder op het keurmerk voor meer informatie.

VISwijzer

Dirk biedt klanten de gelegenheid zelf een bewuste keuze te maken bij het kopen van vis. Daarom hebben we een boek uitgebracht met de VISwijzer van Stichting de Noordzee als uitgangspunt. Voor het samenstellen van de VISwijzer gebruikte de Stichting De Noordzee de meest recente wetenschappelijke gegevens over de visbestanden, internationale databases en feitelijke informatie over vangstmethoden en scheepsbewegingen. Verder zijn de specialisten van Stichting De Noordzee permanent in gesprek met deskundigen van bedrijven, de vissector en de handel.

In ons boek ‘Bewuste viskeuze’ staat ons eigen assortiment verse vis, diepvriesvis en visconserven onderverdeeld in de vier groepen van de VISwijzer;

  • Keurmerk VIS: met het MSC-keurmerk voor wildgevangen vis en het ASC-keurmerk voor verantwoorde kweek.
  • Verse VIS: hier wordt ons assortiment verdeeld in categorien Keurmerk, Goede Vis en Minder goed.


Vissoorten die een rode kleur hebben gekregen vallen in de categorie ‘liever niet’. Deze vissoort wordt overbevist of de manier van kweken/vangen is te belastend voor de natuur. Om deze redenen heeft Dirk geen vis met de kleur rood in het assortiment.

 

Duurzame vis in het assortiment van Dirk

Bekijk hieronder verschillende visproducten met een duurzaam keurmerk. Bij Dirk haal je vis voor de laagste prijs, ook met een keurmerk op de verpakking. Kies voor een verpakking met een groen of blauw keurmerk erop, wel zo verantwoord!