Milieu

Met het klimaatakkoord van Parijs in 2015 zijn er wereldwijd afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde verder te beperken. In Nederland focussen we ons op het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen met 49% ten opzichte van 1990. En dat voor 2030. Een flinke ambitie waar we allemaal aan kunnen én moeten bijdragen.

 

Bij Dirk doen we dit door onze organisatie klimaat bewuster in te richten. Bijvoorbeeld door onze winkels van het gas te halen en de C02 uitstoot van onze bij producten, zoals vlees, te verminderen.

Klimaatplan

Supermarkten werken samen hard aan de verlaging van de CO2-uitstoot. In de periode 2010-2019 is er gezamenlijk 22% energie-efficiëntie gerealiseerd. Het CBL en alle supermarkten die hierbij aangesloten zijn waaronder Dirk, stelden de doelstelling vast om in 2030 de bedrijfsvoering van de Nederlandse supermarkten CO2-neutraal te laten zijn. De verwachting is dat er in 2025 circa 59% CO2-reductie is gerealiseerd te opzichten van 1995. Hiermee loopt de supermarktbranche voor op de kabinetsdoelstelling van 49% minder CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 in 2030.

Verduurzaming supermarkten

Een manier om de milieu impact van Dirk te verkleinen, is het uitvoeren van energie efficiënte aanpassing in onze supermarkten. Ook in 2024 zijn er weer een aantal Dirk-supermarkten verbouwd om zo de ecologische footprint te verkleinen. Hierbij vervangen we de koeltechniek voor een energiezuinigere variant, gebruiken we geen chemisch koudemiddel meer maar een natuurlijk koudemiddel en maken we de winkel gasloos. Met de warmte die vrijkomt uit de nieuwe koelingen, verwarmen we in de winter de hele winkel! Hierbij hebben we het over EEI en Paris Proof Score.

EEI

EEI betekent Energie Efficiëntie Index. Dat getal geeft de mate van energie efficiëntie van installaties in de supermarkt weer. Denk aan koelingen, verlichtingen en apparatuur. Die score kan per seizoen verschillen. De index bestaat uit vijf gradaties:

Paris Proof Score

Een Paris Proof score geeft het totale energieverbruik (elektriciteit + aardgas/warmte) in KWh per m2 gebruiksoppervlakte (GO) weer. De overheid heeft als doelstelling dat in 2040 alle winkels in Nederland een score hebben van gemiddeld 150.

Aanpassing winkels

In 2024 hebben we onderstaande winkels energie efficiënter gemaakt.

 

  • Rotterdam 1e Middellandstraat: Na de verbouwing van deze winkel komt de EEI uit op 40 en de Paris Proof Score verlagen we van 474,1 naar 318. Hiermee is het CO2-gebruik per m2 vloeroppervlak met ruim 60% afgenomen.

 

  • Amsterdam Bos en Lommer: Na de verbouwing van deze winkel komt de EEI uit op 35.2 en de Paris Proof Score verlagen we van 535,1 naar 267,5. Hiermee is het CO2- gebruik per m2 vloeroppervlak met ruim 70% afgenomen.

 

  • Noordwijk Raadhuisplein: Na de verbouwing van deze winkel komt de EEI uit op 30,3 en de Paris Proof Score verlagen we van 308,6 naar 159,9. Hiermee is het CO2- gebruik per m2 vloeroppervlak met ruim 40% afgenomen.

 

  • Spijkenisse Damstraat: Na de verbouwing van deze winkel komt de EEI uit op 33,1 en de Paris Proof Score verlagen we van 309,4 naar 176. Hiermee is het CO2-gebruik per m2 vloeroppervlak met ruim 60% afgenomen.

  • Zaandam Behouden Haven: Na de verbouwing van deze winkel komt de EEI uit op 39,6 en de Paris Proof Score verlagen we van 380,3 naar 186,2. Hiermee is het CO2- gebruik per m2 vloeroppervlak met ruim 65% afgenomen.

Totale verbruik

In het overzicht zie je eenvoudig welke stappen we de afgelopen jaren gezet hebben om onze winkels verder te verduurzamen.

 

Door al deze maatregelen nam ons totale energieverbruik van 2006 t/m 2024 af met 38,1%. Ons totale gasverbruik reduceerden we met 47,5% tussen 2012 en 2024.

Verduurzaming wagenpark

Eind december 2024 voegden we drie elektrische vrachtwagens toe aan het wagenpark. Van de wekelijkse ritten naar Dirk-supermarkten, ongeveer 1.850, worden er inmiddels 55 uitgevoerd met een elektrische vrachtwagen. Per week verlagen we zo onze CO2-uitstoot met 3.600 kg en op jaarbasis met ruim 187.000 kg CO2.

Samen impact maken

Maar ook intern gingen we aan de slag om onze milieu-voetafdruk te verkleinen tijdens de Dirk Footprint Challenge. Veertig dagen lang gingen Dirk-collega’s de uitdaging aan om samen duurzame stappen te zetten om zo onze impact op het milieu te verminderen.

 

Dirk-collega’s de uitdaging aan om onze impact op het milieu te verminderen. In zes weken tijd kwamen zes thema’s aan bod: bewust omgaan met afval, eiwittransitie, circulair, wijs met energie, wijs met water en hoe we samen stappen blijven zetten op het verlagen van onze milieu voetafdruk.

 

Bij elk thema hoorden acties om thuis en op werk positief impact te maken. In totaal deden we 40.000 acties, zoals samen zwerfafval op te ruimen, minder dierlijke eiwitten te eten, bewuster om te gaan met verpakkingen, minder voedsel weg te gooien en bewuster om te gaan met energie en water. In totaal verkleinden we onze gezamenlijke voetafdruk met 272 hectare. Dat zijn ongeveer 381 voetbalvelden.