Meer
Gezonde leefstijl

Dirk stimuleert een gezonde levensstijl. Niet alleen voor onze klanten, maar ook bij onze medewerkers. We willen altijd de gezonde keuze zo makkelijk mogen maken. Zo beelden wij bijvoorbeeld de gezondste of minst ongezonde variant prominent af in onze folders. Ook werken we hard aan het continu verbeteren van de receptuur van de producten van ons huismerk 1 de Beste en stimuleren we de gezondere keuze.

banner producten verbeteren

Producten verbeteren

Dirk koopt het grootste gedeelte van het assortiment in via Superunie. Superunie is een inkooporganisatie die 13 onafhankelijke retailorganisaties vertegenwoordigt  en bedient in Nederland. Zij verzorgen niet alleen de inkoop van producten, maar zij werken ook aan de verduurzaming van het assortiment en aan een efficiënte inrichting van de supplychain. Samen met Superunie werken we aan de reductie van suiker, zout en verzadigd vet en een lagere energie inname in de producten die wij verkopen. Het beleid en de hieraan gekoppelde doelstellingen zijn vastgesteld in het meerjarenplan duurzame handel 2020-2025. Lees meer hierover op superunie.nl/gezondheid.

Kies ik gezond?

Met de app van het Voedingscentrum kun je als klant heel makkelijk een gezondere keuze maken. Met je camera scan je de barcode en daarna volgt alle benodigde informatie (allergenen, ingrediënten en voedingswaarden) en eventuele gezondere alternatieven. Ons huismerk 1 de Beste is sinds 2021 volledig ingeladen in deze app. Op deze wijze maken wij het onze klanten gemakkelijk om een gezonde keuze te maken.

Kies ik gezond banner
ID check

Leeftijdscontrole rondom alcoholverkoop

In 2021 namen we deel aan een pilot die gericht was op de leeftijdscontrole rondom alcoholverkoop. De pilot is ontstaan in het kader van het Nationaal Preventie Akkoord, waarin is afgesproken dat de naleving in 2030 100%. Tijdens de pilot zijn er onderdelen uit een modelbeleid getest binnen de deelnemende vestigingen. In dit modelbeleid werd ingezet op een stuk bewustwording onder medewerkers waarom we dit doen met een focus op de gezondheidsgevolgen van alcoholgebruik onder minderjarigen. Met behulp van metingen en de inzet van diverse communicatiemiddelen is dit nieuwe beleid onder de aandacht gebracht. Het nalevingscijfer steeg met gemiddeld 17% in de deelnemende vestigingen. Lees hier meer over ons alcoholverbod voor minderjarige.

Schijf van vijf

Een belangrijk en gemakkelijk hulpmiddel om gezondere en meer duurzame keuzes te maken, voor zowel jezelf als het milieu, is  de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. De Schijf van Vijf hanteren wij als uitgangspunt in onze communicatie en voorlichting om klanten en medewerkers te helpen bij het maken van een bewuste keuze. We streven er naar meer producten uit de Schijf van Vijf aan te bieden in onze winkels. Denk aan verse groente en fruit en volkoren graanproducten. Daarnaast promoten we producten uit de Schijf van Vijf in onze folder om daarmee de gezondere keuze te stimuleren.

Schijf van vijf
Suikerwijzer banner

Suiker- en vetwijzer

Omdat het in de supermarkt soms best lastig kan zijn een gezondere keuze te maken, vind je bij het sap- en frisdrank assortiment in onze supermarkten een suikerwijzer. Zo zie je eenvoudig welke producten geen of weinig suiker bevatten en welke passen binnen de Schijf van Vijf. Bij ons zuivelassortiment hanteren we een vetmeter om te duiden welke varianten hoog in verzadigd vet zijn en welke minder verzadigd vet bevatten. Zo kunnen we klanten nog beter stimuleren om makkelijke gezondere keuzes te maken.

De tijd is rijp

De afgelopen jaren is  gezond eten alleen maar duurder geworden. Hierdoor is kiezen voor gezond eten soms helemaal geen keuze. Bij Dirk zijn we van mening dat je voor gezonde producten geen ongezonde prijs mag vragen. Om deze reden zijn we in 2021 een campagne gestart onder de titel ‘De tijd is rijp’. De insteek hiervan was om het  BTW tarief op groente en fruit van 9% naar 6% terug te krijgen. Deze petitie werd door 52.852 Nederlanders ondertekend. Directeur Marcel Huizing overhandigde de getekende petities afgelopen juni aan de Tweede Kamercommissie voor Financiën.

Door het afspelen van YouTube of TikTok video's,
sta je het plaatsen van cookies door sociale medianetwerken toe