Gezonde leefstijl

Ook bij Dirk werken we hard aan de gestelde doelen voor 2040 om Nederland steeds gezonder te maken. Zo ondernemen we verschillende acties om het maken van een gezonde keuze in onze winkels steeds eenvoudiger te maken. Lees op deze pagina over wat wij doen voor een gezonde leefstijl.

Nationale Aanpak Productverbetering

Met de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) moedigt het ministerie van VWS fabrikanten extra aan om de samenstelling van hun producten te verbeteren.

 

Het doel van het NAPV is dat er in 2030 per productgroep de helft van de producten tot de beste categorie behoort en maximaal 10% tot de slechtste qua hoeveelheid voedingstoffen. Samen met onze leveranciers en onze inkooporganisatie Superunie zetten we stappen om de productsamenstelling van onze eigen merk producten steeds beter te maken. Dit kan door minder zout en suiker toe te voegen, maar ook door het aandeel verzadigd vet te verlagen en de vezels te verhogen. Lees meer hierover op superunie.nl/gezondheid.

Nutri-Score bij Dirk

In 2022 hebben we bij diverse assortimentsgroepen getest met het toevoegen van een Nutri-Score logo op het schapkaartje. Door de kleurcodering van A t/m E, waarbij A de gezondste keuze is en E de meest ongezonde keuze, zie je heel snel welke producten passen binnen een gezonde leefstijl.

 

Deze test is succesvol afgerond. Het is ons gelukt om de Nutri-Score succesvol te integreren in het schapkaart van de assortimentsgroepen diepvries, ontbijtgranen en groenteconserven. Zodra er vanuit de overheid groen licht komt op het gebruik van het voedselkeuzelogo zullen we steeds meer van onze eigen merk producten van Nutri-Score voorzien.

Samenstelling van het assortiment

Bij Dirk vinden we het belangrijk dat we steeds bewustere keuzes maken bij het opnemen van nieuwe producten in ons assortiment.

 

Daarom hebben wij in 2022 een beleid opgesteld om te werken aan de samenstelling van ons assortiment. Hierbij willen we het aandeel gezonde producten steeds verder laten groeien en het aandeel ongezonde producten verkleinen. De uitgangspunten van dit beleid zijn:

 

 • We koppelen dit beleid aan Nutri-Score.
 • Een nieuw product moet altijd beter of gelijkwaardig zijn aan het product dat we nu verkopen.
 • Bij een productwisseling gaan we dus van B naar B of van B naar A.
 • Vanaf 2024 nemen we geen nieuwe producten meer op met een score E.

Betaalbaar houden van boodschappen

Een andere manier waarop wij onze klanten willen helpen bij een gezonde leefstijl is het aanbieden van onze producten tegen de laagst mogelijke prijs. Bij Dirk vinden we namelijk dat je geen ongezonde prijs voor gezonde producten mag vragen. Daarom beloven wij altijd de laagste prijs.

 

Door de oorlog in Oekraïne en de inflatie stegen de prijzen van boodschappen flink. Daarom kozen we ervoor om een gedeelte van ons assortiment (ruim 200 producten), dagelijkse boodschappen als pasta, rijst en dameshygiëne, in prijs te bevriezen tot einde jaar. Ook besloten we om ruim 100 basisproducten als groente en fruit, brood en toiletpapier in prijs te verlagen. Met als doel om onze klanten in deze financieel moeilijke tijden te helpen gezond te blijven eten.

Youtube Player
Youtube Player

Stoppen met multibuys

Begin 2022 stopten we met het aanbieden van multibuys en bieden we onze acties voortaan per stuk aan. Dit is één van onze zes Bespaarbeloftes.

 

Multibuys zijn acties als 4 halen, 2 betalen. Insteek hierbij is dat je meer koopt dan dat je eigenlijk nodig hebt. Door hiermee te stoppen en onze acties per stuk voor de laagste prijs aan te bieden, scheelt dit in de portemonnee van onze klanten. Zij hoeven nu slechts 1 product te kopen om te profiteren van de lage prijs. Zo kunnen onze klanten bewuster bezig zijn met de hoeveelheid die zij echt nodig hebben. Hierdoor verspil je minder voedsel, ga je bewuster om met porties en bespaar je geld.

Schijf van Vijf

Producten uit de Schijf van Vijf helpen bij het samenstellen van een volwaardig voedingspatroon.

 

Een volwaardig voedingspatroon bestaat uit veel groente en fruit (vooral uit het seizoen), vooral volkorenproducten (volkorenbrood, pasta, couscous en zilvervliesrijst), minder vlees en meer plantaardig (peulvruchten, noten en vegetarische producten en je kunt variëren met vis en ei) en genoeg zuivel als melk, yoghurt en kaas. Om onze klanten hierbij te helpen, stelden we een promotiebeleid op voor de Schijf van Vijf. Hierbij zorgen we voor een gevarieerd aanbod in onze weekfolder en meer informatie over de Schijf van Vijf in ons klantenmagazine Lekker Doen.

De uitgangspunten van ons Schijf van Vijf beleid:

 • Minimaal 7 groente en/of fruitaanbiedingen in de folder per week.
 • Minimaal 1 visactie en 1 vleesvervanger in de folder per week.
 • Minimaal 3 acties met zuivel in de folder per week.
 • Minimaal 1 actie met thee of koffie in de folder per week.
 • Minimaal 20x per jaar een actie met zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten.
 • Twee spreads per jaar in de folder met Schijf van Vijf producten.
 • Een spread per jaar in Lekker Doen met aandacht voor de Schijf van Vijf.
 • Geen vlees op de voor- en achterpagina van de folder.
 • Minimaal 1 marketingcampagne per jaar gericht op de Schijf van Vijf.

Gezonde tussendoortjes

Sinds januari 2023 bieden we in alle Dirk-winkels permanent gezonde tussendoortjes aan bij de kassa. Dit betreft een kartonnen verpakking gevuld met drie stuks fruit voor 99 cent.

 

Hiermee hopen we onze klanten te stimuleren om vaker te kiezen voor een gezond tussendoortje. Deze maatregel volgt op onze eerdere keuze om volledig te stoppen met het aanbieden van ongezonde impulsaankopen, zoals snoeprepen, bij de kassa. Lees hier meer over het gezonde tussendoortje.

Appels voor kinderen

Belangrijk is dat we kinderen in een vroeg stadium leren wat een gezonde leefstijl inhoudt. Om kinderen na de herfstvakantie een gezonde start te geven, deelden Dirk-medewerkers appels uit bij basisscholen in de buurt van hun Dirk supermarkt.

 

De landelijke actie was een reactie op het nieuws dat steeds meer kinderen in Nederland met een lege broodtrommel naar school moeten. Tegelijkertijd was dit opnieuw een oproep richting de overheid om de prijzen van gezonde producten zo laag mogelijk te houden.

Rookvrij en minder alcohol

Naast een gezond eetpatroon is het ook belangrijk om kritisch naar alcohol en tabak te kijken. Alcohol en tabak zijn schadelijk ook voor opgroeiende kinderen. Jongeren onder de 18 jaar mogen geen alcohol of tabak kopen in de supermarkt. Daarom hanteren wij een streng nalevingsbeleid. Zo moet een Dirk-medewerker een certificaat hebben om achter de kassa te mogen werken. Dit certificaat kunnen zij behalen door de e-learning ‘Soms moet je nee verkopen’ succesvol te doorlopen.

 

Van 2 t/m 12 mei streden diverse supermarktketens in de NIX18 challenge tegen elkaar om te kijken wie het beste de leeftijd van hun klanten kon inschatten. Dirk Papendrecht eindigde op de tweede plaats. In 2022 reduceerden we in ruim 70 Dirk-winkels het tabak assortiment met ruim 70%. In 2023 volgen de resterende locaties, waarna wij in september 2023 in al onze winkels een klein assortiment tabak aanbieden.

 

Vanaf 1 juli 2024 stoppen wij met de verkoop van tabak in al onze supermarkten.

Energiedrankjes

Bij Dirk pleiten we voor een wettelijke leeftijdsgrens van 18 jaar voor alle verkooppunten van energiedrankjes. Dit kunnen wij vervolgens qua controlebeleid gelijktrekken met het nalevingsbeleid op de aankoop van alcohol en tabak.

 

Sinds 2020 doen wij geen promotionele acties meer op energiedrank, verkopen wij geen grootverpakkingen meer en plaatsen wij geen displays meer in onze winkels.