Van Hollandse bodem
In de herfst zijn de bloemkool, bospeen, rode biet, spinazie en witlof volop verkrijgbaar. Natuurlijk voor een echte Dirk prijs! Laat je inspireren door de lekkerste recepten met deze groenten van Hollandse bodem en plaats de producten direct op je boodschappenlijstje. Eet smakelijk!
Spinazie
Spinazie is een echte krachtpatser. Ben je moe en futloos? Eet dan spinazie! De bladgroente bevat veel foliumzuur en ijzer, die helpen bij het vervoeren en vrijmaken van energie in je lichaam. Spinazie kun je het beste niet snijden, dan verliest het zijn voedingswaarde. Feit of Fabel? Spinazie kun je na 1x verhitten niet nog een keer opwarmen. Fabel! Dat kan wel. Laat de restjes spinazie na de eerste keer opwarmen wel snel afkoelen en bewaar dit in de koelkast. De gezonde stoffen in spinazie? Bèta-caroteen: dit kan ons lichaam omzetten in vitamine A. Calcium, kalium en magnesium: deze mineralen zijn goed voor de spieren. Luteine: deze antioxidant werkt als UV filter in het oog.
Rode biet
Rode biet is hartstikke gezond! Voedingsvezels, zijn goed voor de spijsvertering. Koolhydraten leveren snel energie. De mineralen magnesium, kalium en ijzer zijn goed voor de spieren. Ga je een biet koken? Borstel hem dan alleen af en kook met schil. Als de biet gaar is, pel je de schil er makkelijk af. Gekookte bieten zijn twee dagen houdbaar in de koelkast en zes maanden in de vriezer.
Witlof
Witlof wordt in een volledig donkere ruimte, of onder de grond gekweekt. Door het ontbreken van licht blijft de groente wit tot lichtgeel. Pas wanneer deze geoogst wordt en met daglicht in aanraking komt, ontstaan er groene uitlopers. Wil je bij het koken van witlof de mooie witte kleur behouden? Voeg dan enkele druppels citroensap aan het water toe. Bewaar witlof altijd op een donkere koele plek, bijvoorbeeld onderop in de groentelade van de koelkast. Te veel licht kan er namelijk voor zorgen dat de witlof verkleurt. De verpakking zorgt ervoor dat de witlof beter houdbaar is. De gezonde stoffen? Bitterstoffen: zijn goed voor de lever. Calcium, kalium, magnesium en mineralen: die goed zijn voor de spieren. Folaat: speelt een belangrijke rol bij de celgroei.
Bospeen
In wortels zitten veel vitamine A en andere voedingsstoffen. Die goed zijn voor je ogen. Andere gezonde stoffen:
- Bèta-caroteen. Dat ons lichaam kan omzetten in vitamine A.
- Luteine. Een antioxidant die werkt als UV filter in het oog.
- Calcium, kalium en magnesium. Deze mineralen zijn goed voor de spieren.
Bewaar bospenen in de koelkast, maar leg ze niet in de buurt van rijpe vruchten. Deze zorgen er namelijk voor dat de bospenen bitter gaan smaken.
Bloemkool
De bloemkool heeft een typische koolsmaak: mild en lichtjes bitter. Wanneer je een bloemkool rauw eet, is hij knapperig. Kook je hem, dan wordt hij boterzacht. Ook de bloemkoolbladeren zijn eetbaar! Deze kun je rauw eten, maar ook gebakken of gekookt zijn ze een lekkernij. Als je een beetje suiker bij de bloemkool doet tijdens het koken, dan blijft deze stralend wit. In plaats van suiker, kun je hier ook melk voor gebruiken. Bloemkool bewaar je bij voorkeur in de groentelade van de koelkast. Verpakt in een open zak is hij maar liefst een week houdbaar. Buiten de koelkast op een koele plek, is de bloemkool 2 tot 3 dagen houdbaar. De gezonde stoffen? Vitamine C is belangrijk voor de weerstand. Folaat speelt een belangrijke rol bij de celgroei. Calcium, kalium en magnesium zijn mineralen en goed voor de spieren.