Duurzaam verpakken

Dirk werkt er hard aan om duurzamere verpakkingen te creëren voor ons huismerk 1 de Beste. Zo zorgen we bijvoorbeeld voor minder plastic, gaan we op zoek naar alternatieve verpakkingen of kiezen we juist voor helemaal geen verpakking. Om grotere stappen te zetten op het onderwerp duurzaam verpakken, bundelen we onze krachten met meerdere partijen. Door gezamenlijke doelen te stellen, het gesprek aan te gaan en transparant te zijn maken we onze verpakkingen steeds duurzamer.

Brancheplan Duurzaam Verpakken

We committeren ons aan het brancheplan Duurzaam Verpakken. Dit houdt in dat we in 2025 gebruik maken van 100% FSC, PEFC gecertificeerd karton en papier in alle verpakkingen van onze huismerken, we voor 100% gebruik maken van wegwerp- en recyclinglogo’s op onze verpakkingen, 95% van ons verpakkingsmateriaal recyclebaar is, maken we gebruik van 50% rPET voor onze verpakkingen en hebben we 20% minder verpakkingsmaterialen dan in 2020.

 

Om het thema duurzaam verpakken hoog op de agenda te houden bij onze categorie managers, volgden zij in maart 2022 een training Duurzaam Verpakken. Met de handvatten die zij vanuit de training kregen, zijn er mooie stappen gezet in het verduurzamen van een aantal verpakkingen.

Weggooiwijzer

In 2022 hebben we flinke stappen gezet om de weggooiwijzer op steeds meer verpakkingen van ons huismerk 1 de Beste te plaatsen. Zo is al ons brood nu voorzien van dit handige logo.

 

Deze weggooiwijzer geeft informatie aan onze klanten hoe ze de verpakking op de juiste manier kunnen weggooien, waarna deze gerecycled kunnen worden tot nieuwe materialen en we nieuwe grondstoffen besparen. Inmiddels is 82% van onze verpakkingen voorzien. Ons streven is om eind 2023 alle verpakkingen van ons huismerk te voorzien van de weggooiwijzer.

weggooiwijzer

Verduurzaming broodverpakking

Een mooie stap die we hebben gezet om een verpakking beter recyclebaar te maken, is het aanpassen van onze broodverpakkingen. Hiervoor gebruikten we een verpakking die uit twee materialen bestond: papier en plastic.

 

Nu kiezen we voor een zogenaamde mono-verpakking. Dit is een verpakking die uit één soort materiaal wordt gemaakt. Er is in dit geval gekozen voor een plastic zak. Door het gebruik van één materiaal kan de zak makkelijker gerecycled worden. Een ander voordeel is dat de plastic zak geschikt is voor het invriezen van brood. Het plastic zorgt er namelijk voor dat de kwaliteit van het brood wordt geborgd. En door het invriezen van brood kun je dit langer bewaren. Hierdoor hoef je het minder snel weg te gooien. Door deze aanpassing zorgen we voor een beter recyclebare verpakking en dringen we voedselverspilling terug.

broodverpakking

Plastic Pact NL

Onze inkooporganisatie Superunie is aangesloten bij het Plastic Pact NL om het gebruik van plastic verder terug te dringen. Superunie geeft met het ondertekenen van het Plastic Pact het signaal af dat duurzaam verpakken de norm is. Hierbij willen ze van bestaand plastic weer nieuwe producten en verpakkingen maken en streven ze naar een verdubbeling van de recycling van plastic. Daarnaast gaan ze steeds meer gebruik maken van biologisch materiaal in plaats van plastic van aardolie wat resulteert in minder plastic afval, een beter milieu en minder CO2-uitstoot. Lees meer op: superunie.nl/verpakkingen

Minder plastic bij Dirk

Ook bij Dirk zetten we stappen om ons plasticgebruik te verminderen, waarbij we wel de kwaliteit van het product behouden.

 

  • We vervingen de harde plastic deksel van onze tapas (met uitzondering van oliehoudende tapas) door een hersluitbare folie. Per tapasbakje scheelt dit 25% plastic en op jaarbasis kunnen we met deze aanpassing 10.000 kilo plastic besparen.
  • Ons gehakt heeft een nieuwe verpakking. We vervingen het harde plastic bakje door een flowpack. Dit is een plastic zakje. Deze aanpassing zorgt voor een vermindering van 70% aan plastic per verpakking. Op jaarbasis besparen we met deze aanpassing ruim 33.000 kilo plastic.
  • Ook op onze groente en fruitafdeling gebeurt er veel rondom plasticreductie. Een mooi voorbeeld hiervan is dat onze rode en witte kolen zonder verpakking op ons groente eiland gepresenteerd worden. Het weglaten van de plastic verpakking heeft geen invloed op de kwaliteit en het transport van de kolen, maar hiermee besparen we wel weer plastic.

Stoppen met zwart plastic

Recyclingbedrijven herkennen verschillende plasticverpakkingen door middel van een infrarood sensor. Deze manier van herkenning werkt slecht op zwart of donker plastic door de kleurstof die het plastic bevat. Hierdoor wordt zwart plastic gesorteerd als restafval en uiteindelijk verbrand in plaats van gerecycled. In 2022 zijn we daarom gestopt met het gebruik van zwart plastic als materiaal voor ons 1 de Beste vers assortiment. Met deze stap zorgen wij ervoor dat de verpakkingen die wij gebruiken zo goed mogelijk gerecycled kunnen worden.