Biodiversiteit bij Dirk

Bij Dirk vinden we de natuur heel belangrijk. De natuur zorgt voor ons eten, schone lucht en een gezond klimaat. Daarom werken we hard om de natuur te helpen en te zorgen voor meer verschillende planten en dieren. Hieronder lees je over onze initiatieven op het gebied van biodiversiteit. Zo zorgen we samen voor een betere en duurzamere wereld.

Ons duurzame distributiecentrum

In Bleiswijk openden we in 2022 een nieuw distributiecentrum. Dit gebouw is BREEAM gecertificeerd. Deze certificeringsmethode beoordeelt het pand op negen verschillende duurzaamheidscategorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik, ecologie en vervuiling.

 

Rondom dit distributiecentrum liggen er verschillende gebieden waar biodiversiteit gestimuleerd wordt. Bijvoorbeeld door bijen- en insectenhotels, nestkastjes voor de zwaluw en de zwarte roodstaart, maar ook vleermuiskasten.

wereldbol banner

Samenwerking voor biodiversiteit

Bij Dirk werken we ook samen met leveranciers die biodiversiteit heel belangrijk vinden. Daarom werken we zowel voor onze groente en fruit als voor onze zuivel samen met leveranciers die Planet Proof gecertificeerd zijn. Zij ondernemen dan ook vele acties om de biodiversiteit te beschermen:

 

  • Onze leverancier voor hard fruit (appels en peren) heeft bloemenstroken in hun boomgaard, insectenhotels en een PlanetProof teeltschema.
  • Onze leverancier voor zacht fruit (aardbeien, blauwe bessen) heeft bloemenborders, insectenhotels en een natuurlijke vijver.
  • Onze leverancier van mango en avocado hergebruikt het regenwater en heeft het behoud van biodiversiteit onderdeel gemaakt van hun audits.

Ontbossing

Producten als soja, maar ook palmolie en papier zorgen voor ontbossing. Veel natuur verdwijnt om plaats te maken voor bijvoorbeeld landbouw en veeteelt. Hoe meer bomen we kappen, hoe meer CO2 er vrijkomt en hoe sneller de aarde opwarmt. Bomen vormen namelijk een groen schild tegen klimaatverandering.

 

  • Bij Dirk vinden we het daarombelangrijk om producten te verkopen met duurzame soja (RTRS) en palmolie (RSPO).
  • Ook in CBL verband ondernemen we gezamenlijke stappen om ontbossing tegen te gaan. Je leest meer over onze gezamenlijke ambitie op CBL.nl/duurzame-grondstoffen. De Nederlandse supermarkten spreken hierin de ambitie uit om per 2025 enkel soja in de keten te gebruiken dat aantoonbaar ontbossings- en conversievrij.