Biodiversiteit

Het behouden van de biodiversiteit is noodzakelijk voor de gezondheid van ecosystemen, de aarde en de generaties na ons. Biodiversiteit betekent de verscheidenheid aan al het leven op aarde, inclusief alle planten, dieren, micro-organismen en de manier waarop zij leven. Helaas zijn er veel factoren die de biodiversiteit bedreigen. Denk aan ontbossing, klimaatverandering, vervuiling, overbevissing of toename van verstedelijking en landbouw ten koste van natuurgrond. Het beschermen van de biodiversiteit is een belangrijk thema voor Dirk.

Biodiversiteit bij Dirk

Voor zowel onze groente en fruit als voor onze zuivel werken we samen met leveranciers die On the way to PlanetProof gecertificeerd zijn. Binnen dit keurmerk is biodiversiteit een belangrijk thema waar leveranciers vele acties op zetten om de biodiversiteit te beschermen en te versterken:

 

  • Onze hard fruitleverancier (appels en peren) werkt met een op maat gemaakte waterzuiveringsinstallatie om water te besparen en met zonnepanelen wekken ze hun eigen duurzame energie op. Daarnaast hebben ze bloemenstroken in hun boomgaard, insectenhotels en teelt volgens het PlanetProof teeltschema.
  • Onze Spaanse aardbeienleverancier is naast On the Way to Planetproof ook GLOBALGAP, SPRING, LEAF marque, BRC, IFS, GRAPS en SMETA gecertificeerd. Zij werken met debietmeters, vochtigheidssensoren en irrigatiebassins om het watergebruik te optimaliseren en passen duurzame grondbewerkingsen erosiepreventietechnieken toe voor natuurlijke milieubehoud. Ook herstellen ze aangetaste landbouwgebieden en bevorderen natuurlijke bestuiving door het uitzetten van hommels en plaatsen van bijenkorven.
  • Onze aardappeltelers zijn On the way to PlanetProof gecertificeerd. Zo werken met windenergie en het minimaliseren van residuen staat hoog op de agenda.

Ontbossing

Producten zoals soja, palmolie en papier kunnen zorgen voor ontbossing. Veel natuur verdwijnt om plaats te maken voor bijvoorbeeld landbouw en veeteelt. Hoe meer bomen we kappen, hoe meer CO2 er vrijkomt en hoe minder CO2 er wordt opgenomen.

 

Een eis vanuit Dirk is dat onze leveranciers werken met RSPO- gecertificeerde palmolie (Roundtable on Sustainable Palm Oil) voor de ingrediënten die zij in hun producten gebruiken. Dit keurmerk geeft aan dat minimaal 95% van de palmolie duurzaam is geproduceerd. Palmolie is berucht vanwege de ontbossing van het tropisch regenwoud, maar tegelijkertijd is palmolie ook één van de meest efficiënte plantaardige oliën.

 

Ook eisen we dat onze leveranciers werken met RTRS-gecertificeerde soja. RTRS (RoundTable on Responsible Soy) is een internationaal samenwerkingsinitiatief dat zorgt dat soja overal ter wereld duurzaam verbouwd wordt. Net als bij de productie van palmolie zijn de negatieve effecten van sojaproductie namelijk groot.

 

Onze brancheorganisatie CBL tekende het Cerrado Manifesta om zo in actie te komen tegen ontbossing en het verlies van vegetatie in het Braziliaanse Cerrado.

 

Het CBL is daarnaast betrokken bij het Dutch Soy Platform Initiative. Dit initiatief heeft als doel om de sojaketen 100% conversievrij te maken.

 

Via Superunie is Dirk aangesloten bij DISCO (Dutch Initiative on Sustainable Cocoa). DISCO heeft als doel het verder verduurzamen van de cacaosector. Hierbij zijn doelstellingen gesteld om een leefbaar loon te realiseren voor de medewerkers op de plantages, ontbossingsvrije cacao te verkrijgen en maatregelen te nemen om kinderarbeid in de keten uit te bannen.

Pesticidengebruik

Dirk vindt het belangrijk om zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen in te zetten, onder andere ter bevordering van de biodiversiteit. Dat betekent dat we eisen van onze leveranciers dat zij strengere normen hanteren dan de geldende wetgeving, onder meer bij residuen op groente, fruit en granen. Dat doen we op verschillende manieren. Zo hebben veel producten in de schappen een duurzaamheidskeurmerk, waarin eisen aan het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen wordt gesteld. Denk daarbij aan de certificaten On the way to PlanetProof en Biologisch.

 

Daarnaast wordt de veiligheid van onze producten door diverse internationale én nationale instanties, zoals de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid), Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geborgd.

 

We testen steekproefsgewijs op het gebruik van pesticiden. Deze testen laten we uitvoeren bij gespecialiseerde laboratoria.