De ambitie van Dirk

Dirk wil verantwoorde voeding betaalbaar en zo toegankelijk maken voor iedereen. Dit doen we met respect voor mens, dier en milieu. Bij Dirk vinden we dat ieder kind toegang moet hebben tot een goede en gezonde start in het leven. Niet iedereen heeft de middelen om gezond eten, sportlessen of luiers te kunnen betalen. Samen met goede doelen proberen we deze mensen te helpen waar dit kan. Daarnaast hebben onze winkels een centrale sociale rol in de samenleving, waarbij we onze klanten, onze medewerkers en de mensen rondom onze winkels willen verbinden. Lees hier alles over hoe wij tot deze ambitie zijn gekomen.

DNA dirk

Het DNA van Dirk

Dirk van den Broek is een familiebedrijf met een rijke historie. “Dat scheutje meer is voor het morsen”, zegt Dirk van den Broek destijds tegen zijn klanten. Dit wordt gewaardeerd en zijn klantenkring groeit. Dit scheutje meer zit nog altijd in het DNA van Dirk. Klanten krijgen net wat meer voor hun geld bij Dirk dan bij anderen. Sinds de oprichting in 1939 zijn we een spraakmakend bedrijf, wat graag schopt tegen heilige huisjes. Zo werd er gestreden tegen de vaste verkoopprijzen van merkartikelen. Het strijden voor deze laagste prijs voor onze klanten zit nog altijd in het DNA. Je leest hier alles over deze strijd.

5 kernwaarden

Dit zijn de belangrijkste waarden binnen ons bedrijf die voortkomen uit het DNA. Het zijn de drijfveren en eigenschappen waar we voor staan en die onze bedrijfscultuur helder maken. Dat gaat niet over producten of diensten, maar over mentaliteit. Over de cultuur en intrinsieke waarden van de mensen binnen Dirk. Onze kernwaarden maken duidelijk hoe en waarom we dingen doen. Het maakt het nemen van beslissingen makkelijker, aangezien iedereen weet waar we voor staan. Of je nu in de winkel of op kantoor werkt. Onze kernwaarden zijn dan ook geen marketingkreten, maar wezenlijke, gemeenschappelijke waarden. En dat maakt veel duidelijk.

5 kernwaarden banner
Focus duurzaamheid

Duurzaamheid is een breed en veelomvattend begrip. Daarom is de hulp ingeschakeld van een extern bureau. Zij zijn gestart met een drietal analyses om inzicht te krijgen in wat belangrijk is voor Dirk. Door middel van een omgevingsanalyse, interne analyse en een externe analyse onder stakeholders zijn de belangrijkste onderwerpen in kaart gebracht. Deze onderwerpen zijn nogmaals intern getoetst en aangescherpt.

 

De belangrijkste thema’s zijn verwerkt in een materialiteitsmatrix, waar de diverse thema’s gerangschikt zijn op het belang voor de stakeholders (verticale as) en het belang voor Dirk (horizontale as). De thema’s komen overeen met de focus gebieden van het duurzaamheidsbeleid van Dirk van den Broek en komen onder de 4 pijlers in dit eerste duurzaamheidsverslag terug. Bekijk de materialiteitsmatrix hieronder:

Matrix banner