7 tips om verantwoorder met plastic om te gaan

We doen er al van alles aan om minder plastic te gebruiken. Zo koop je nergens meer plastic rietjes of wattenstaafjes en zijn koffie meeneembekers van karton. Toch is het probleem nog groot en moeten we kijken hoe we zelf nog een steentje bij kunnen dragen om minder plastic te gebruiken. Help mee aan een beter milieu en verminder plasticgebruik met de 7 tips op deze pagina van Dirk.

Tip 1: Lever plastic flessen en blikjes in

Op plastic frisdrank, waterflessen en tegenwoordig ook blikjes zit statiegeld. Het is dus niet alleen beter voor het milieu om je plastic flessen en blikjes in te leveren, maar je krijgt ook je geld er weer voor terug!

 

  • Op kleine plastic flesjes (minder dan 1 liter) zit € 0,15 statiegeld.
  • Op blikjes zit € 0,15 statiegeld
  • Op grote plastic flessen zit € 0,25 statiegeld.

 

Lees hier alles over statiegeld.

Tip 2: Neem je eigen zakje voor groenten en fruit mee

Er valt nog veel winst te behalen met plastic vermideren bij groenten en fruit. Zo doen wij ons best om veel producten los te verkopen en niet in plastic verpakkingen. Kies je voor losse groenten en fruit? Neem dit dan in je eigen zakje of in een mandje mee. Koop je groenten en of fruit in een plastic verpakking? Probeer het plastic te hergebruiken of zorg dat je het op de juiste manier recyclet.

 

Bekijk hier de goedkoopste groenten en fruit van Nederland.

Tip 3: Gebruik herbruikbare boodschappentassen

Neem je eigen tas mee naar de winkel. Gebruik deze iedere keer wanneer je boodschappen doet. Bij Dirk kies je uit 3 verschillende tassen; een plastic tas, een big shopper en een opvouwbare tas. Deze tassen kan je bij ieder bezoek weer opnieuw gebruiken. Daarnaast zijn de Dirk-tassen ook handig om voor andere gelegenheden te gebruiken. Zo vervoer je gemakkelijk kleding, kranten naar de kartonbak of lege flessen wijn naar de glasbak.

Tip 4: Gebruik geen plastic wegwerpservies

Ga je in het park barbecuen, kom je servies te kort of vier je een feestje? Gebruik dan geen plastic wegwerpservies, maar zoveel mogelijk herbruikbaar servies en bestek. Denk aan papieren wegwerpborden en bekers of houten bestek. Deze haal je allemaal bij Dirk voor de laagste prijs.

Tip 5: Neem je lunch mee in een broodtrommel

Doe je lunch niet in plastic boterhamzakjes, maar in een broodtrommel of een meeneembakje. We horen je denken, die zijn toch vaak ook van plastic gemaakt? Dat klopt helaas! Maar liever 1 keer een plastic aankoop, dan iedere dag plastic zakjes weggooien.

 

Wil je inspiratie opdoen voor een lekkere lunch maken en meenemen? Bekijk hieronder allerlei voordelige recepten:

Tip 6: Gebruik een herbruikbare drinkfles

Koop voor jezef en anderen om je heen een herbruikbare drinkfles. Herbruikbare (water)flessen zijn beter voor het milieu. Wegwerpflessen belanden vaak in de natuur. Wanneer je een drinkfles gebruikt, wordt er een stuk minder weggegooid en help je zo mee aan het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Daarnaast zal je misschien wel vaker water drinken als de fles toch voor je neus staat. Twee vliegen in één klap dus!

Tip 7: Geef plastic een tweede leven

Heb je veel plastic tasjes thuis liggen, zit er een plastic verpakking om een cadeautje heen of zit er bubbeltjes plastic om je nieuwe elektronica spullen? Bewaar deze verpakkingen dan. Misschien komt het bubbeltjes plastic goed van pas bij een verhuizing of geef de verpakkingen aan een school. Zo gebruiken kinderen en leraren deze materialen om te knutselen of als lesmateriaal.

Duurzaamheidsverslag

Ben jij benieuwd naar wat Dirk allemaal doet op het gebied van duurzaamheid? In dit duurzaamheidsverslag borduren we voort op de vier pijlers uit ons eerste verslag: mens en gezondheid, ketens en producten, milieu en verspilling en verpakkingen. Je leest welke stappen we op deze vier verschillende thema’s hebben gezet en we stellen ambitieuze doelen om steeds verder te verduurzamen.

 

Je leest alles erover.