Appeltjesactie: Dirk deelt appels uit bij basisscholen om broodtrommels te vullen

Alphen aan den Rijn, 1 november 2022

 

De herfstvakantie zit er alweer op. Om kinderen in Nederland een gezonde start te geven, deelt Dirk van den Broek deze maandag en dinsdag appels uit bij basisscholen in de buurt van alle* Dirk-filialen door heel het land. De landelijke appeltjesactie is een reactie op het recente nieuws dat steeds meer kinderen in Nederland met een lege broodtrommel naar school moeten. De Elstar appelen zijn afkomstig van Nederlandse telers.

 

Marcel Huizing over de appeltjesactie: “Ook kinderen zijn de dupe van toenemende armoede en de hoge voedselprijzen in ons land. Deze groep heeft gezond voedsel nodig om te groeien en slecht eten heeft voor hen grote gevolgen. Het uitdelen van appels is geen oplossing van dit probleem, maar met deze actie dragen wij ons steentje bij. Tegelijkertijd is het een signaal richting de overheid; we roepen ze nogmaals op om de prijs van gezond eten, zoals groente en fruit, zo laag mogelijk te houden.” 

 

De tijd is rijp

De afgelopen jaren zijn gezonde producten nog harder in prijs gestegen dan ongezonde producten. Hierdoor is kiezen voor gezonde voeding voor veel mensen vaak helemaal geen optie. In de huidige inflatie wordt dit nog pijnlijker duidelijk. Dirk zet zich al langer in om groente en fruit betaalbaar te houden. Onder het motto ‘De tijd is rijp’ is Marcel Huizing, algemeen directeur Dirk van den Broek, vorig jaar al een petitie gestart om de btw op groente en fruit te verlagen. De ruim 52.000 handtekeningen zijn toen overhandigd aan de Tweede Kamer en inmiddels staat de ingreep in het coalitieakkoord. 

 

Betaalbare dagelijkse boodschappen

Dirk wil ook in deze koopkrachtcrisis dagelijkse boodschappen toegankelijk en betaalbaar houden voor iedereen. Deze zomer maakte Dirk daarom bekend de prijzen van een deel van het assortiment tot minstens het einde van het jaar te bevriezen. Ongeacht de inflatie die nog op Nederland afkomt. Daarnaast heeft de supermarkt de prijzen verlaagd van ruim 200 dagelijkse boodschappen. Het gaat hierbij om huismerkproducten én A-merken voor bijvoorbeeld babyvoeding, toetjes, beleg, koffie, thee, tussendoortjes en dierenvoeding. 

 

Consumentenprogramma Kassa en de Consumentenbond bevestigen inmiddels ook dat Dirk de goedkoopste is als het aankomt op de basisboodschappen. Met een prijsafstand van maar liefst 11 procent ten opzichte van het gemiddelde op ruim 100 basisboodschappen, mag Dirk zich het predicaat ‘Laagste Prijs basisboodschappen’ toe eigenen. In mei dit jaar riep de Consumentenbond Dirk al uit tot goedkoopste met A-merken.  

 

*Met uitzondering van Dirk-filialen die op dit moment verbouwd worden of gesloten zijn.

appel banner