Header Algemeen

De tijd is rijp: Dirk van den Broek start petitie voor btw-verlaging op groente en fruit

Voor het eerst gaat een supermarkt voorop in de strijd voor lagere belasting 

Amsterdam, 25 februari 2021 - De afgelopen jaren zijn gezonde producten veel meer in prijs gestegen dan ongezonde producten. Hierdoor is kiezen voor gezonde voeding voor veel mensen vaak helemaal geen keuze. Dit kan niet langer vindt supermarktketen Dirk van den Broek. Iedereen moet dagelijks kunnen kiezen voor gezond.

Onder het motto #detijdisrijp start Dirk een online petitie om de belasting op groente en fruit van 9 naar 6% te verlagen. Algemeen directeur Marcel Huizing roept Nederlandse consumenten en andere supermarkten op om het initiatief te steunen en met elkaar de petitie te ondertekenen via detijdisrijp.nl.

Al jaren zetten gezondheidsinstanties zich in om de btw op groente en fruit te verlagen van 9% naar 6%. Ook promoten en benadrukken Consumentenorganisaties, artsen en wetenschappers het belang van gezond eten en menen ze dat de belastingverhoging van Rutte III, waarbij het btw tarief op voedingsmiddelen is verhoogd, averechts werkt.

Ook supermarkten hebben een belangrijke rol om consumenten in staat te stellen om gezond te kunnen eten vindt Dirk van den Broek. Daarom wil de supermarkt vooropgaan in de strijd voor btw-verlaging op groente en fruit, maar is er ook het besef dat ze dit niet alleen kunnen. In aanloop naar de verkiezingen roept Dirk van den Broek daarom de hulp in van andere supermarkten, consumenten en belangenorganisaties zoals de Hartstichting en het Diabetes Fonds om een lagere belasting mogelijk te maken.

Mensen maken keuzes voor gezondere voeding met hun hart en hoofd, maar zeker ook met hun portemonnee vertelt Marcel Huizing, algemeen directeur Dirk van den Broek. Ik hoop dan ook van harte dat we zo snel mogelijk met een groot aantal handtekeningen en steun vanuit de supermarktbranche kunnen laten zien dat wij iedereen in staat willen stellen om dagelijks te kunnen kiezen voor gezonde voeding.

#detijdisrijp

Over een paar weken zijn de Tweede Kamerverkiezingen en dus is de tijd nu rijp om btw-verlaging op groente en fruit op de agenda van politieke partijen te krijgen. Marcel Huizing hoopt dat minstens 40.000 mensen de petitie ondertekenen zodat het als officieel burgerinitiatief kan worden aangeboden. Het doel is dat de btw op groente en fruit van 9% naar 6% verlaagd wordt zodat gezonde, verse producten voor meer mensen dagelijks toegankelijk worden. Een belastingverlaging draagt bij aan een gezondere leefstijl, wat uiteindelijk leidt tot een gezondere bevolking. Daar heeft iedereen baat bij. Ook de overheid, die hierdoor o.a. kan rekenen op minder zorgkosten.  

Teken mee voor minder btw op www.detijdisrijp.nl en deel je steun via #detijdisrijp.