(0)

IJstaart met sinaasappel en pistache

8 personen

Moeilijk

30 minuten

Nagerecht

Ingrediënten

8 personen

Bereidingswijze

- Was de sinaasappels. Rasp de schil van één sinaasappel en pers het sap uit in een pan. Snijd de resterende sinaasappel in dunne ronde plakjes.

- Verwarm de pan met het sinaasappelsap, 100 ml water, suiker, honing, het kaneelstokje en de plakjes sinaasappel tot de suiker is opgelost. Laat 5 minuten op laag vuur staan.

- Zet het vuur uit en laat de schijfjes 1 dag in het suikerwater trekken. Neem het kaneelstokje uit de siroop. Niet roeren, want de plakjes sinaasappel gaan snel kapot.

- Verwarm de volgende dag de siroop met de plakjes sinaasappel opnieuw 2 minuten en laat rusten. Herhaal de volgende dag.

- Laat het ijs in 10 - 15 minuten iets zacht worden. Bekleed een springvorm met vershoudfolie.

- Schep het ijs in een laag van 5 cm hoog in de springvorm. Bedek rondom met vershoudfolie en schep een tweede laag ijs in de vorm, ook in vershoudfolie.

- Plaats het ijs terug in de vriezer. Leg ook de serveerschaal in de diepvries.

- Verwarm de oven voor op180 °C. Smelt de boter. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat een vel filodeeg. Bestrijk met gesmolten boter en leg er nog een vel op.

- Herhaal met de rest van de vellen tot er twee stapels van 5 vellen filodeeg zijn. Snijd het filodeeg met een scherp mes rond (Ø 18 cm).

- Bak in 15 minuten goudbruin en knapperig in de oven.

- Haal het filodeeg uit de oven en schenk er 4 el van de sinaasappelsiroop over en laat afkoelen.

- Hak de pistachenoten grof. Neem een laag ijs uit de springvorm, verwijder het vershoudfolie en leg het ijs in het midden van de gekoelde serveerschaal uit de diepvries.

- Leg hierop een laag filodeeg en het tweede deel ijs. Dek af met de andere laag filodeeg.

- Leg er de plakjes gekonfijte sinaasappel uit de siroop op. Garneer de ijstaart met frambozen en pistache en besprenkel met de resterende siroop. Serveer direct.

Aanvullende benodigdheden

  • - springvorm of quichevorm Ø 18 cm

Voedingswaarden (per portie)

  • Energie913 kcal
  • Eiwit14 g
  • Koolhydraten119 g
  • Vet41 g
  • Waarvan verzadigd21 g