Nieuw bij Dirk! Sla nu je favoriete lijsten op, zodat je deze vaker kan gebruiken. Is er een product van de favoriete lijst in de aanbieding? Dan krijg je automatisch een melding.

Wat is SUP-heffing?

Als we het over SUP (Single Use Plastic) hebben, dan gaat het over wegwerpplastic. De Europese Commissie heeft de SUP-richtlijn opgesteld met als doel wegwerpplastic te verminderen en het recyclen te stimuleren. Als gevolg hiervan zijn we vanaf 1 juli 2023 verplicht een extra bedrag aan jou te vragen voor producten die onder de SUP-richtlijn vallen. Dit geldt voor alle supermarkten, detailhandels en kiosken in Nederland. 

Waarom komt er een SUP-heffing?

Vanuit de Europese Commissie is een totaalpakket aan maatregelen opgesteld voor het verminderen van de milieu-impact van wegwerpplastic. Dit heet de SUP-richtlijn. Alle maatregelen binnen deze richtlijn hebben als doel om het aandeel in zwerfafval, op land en in de zee, te verminderen en recyclen te stimuleren. Binnen deze richtlijn zijn er al verschillende maatregelen getroffen, zoals statiegeld op blik en de verplichting voor producenten om de kosten voor het opruimen van zwerfafval te betalen. Lees meer hierover op: Regels over wegwerpplastic | Afval | Rijksoverheid.nl 

 

De SUP-heffing is een volgende stap binnen deze richtlijn. De SUP-heffing heeft als doel het gebruik van wegwerpplastic te ontmoedigen, door extra kosten te verbinden aan het gebruik van plastic wegwerpbekers en –bakjes voor dranken en maaltijden. 

Welke producten vallen onder de SUP-heffing?

Onder de SUP-heffing vallen vormvaste, eenpersoonsverpakkingen met plastic die je slechts één keer gebruikt en meteen opeet of opdrinkt. Er is dus geen bereiding nodig, zoals opwarmen of het toevoegen van heet water. Denk aan een plastic bakje met gesneden fruit, een bakje yoghurt of een Breaker. Vaak belanden deze verpakkingen op straat en zorgen zo voor zwerfafval. 

Veelgestelde vragen over SUP-heffing