Pilot Digitale Voedsel Brigade bij Dirk

Samen met Truffelz (dochteronderneming van PostNL), Voedselbanken Nederland en Deloitte heeft Dirk de handen ineengeslagen om voedselverspilling tegen te gaan en een eerlijkere verdeling van vers en gezond eten te realiseren.

 

In Nederland wordt jaarlijks bijna 2 miljard kilo voedsel verspild in de voedselketen[1], waaronder een deel in supermarkten. Tegelijkertijd neemt het aantal klanten van de voedselbanken toe met de gestegen energieprijzen en inflatie[2]. Beiden zijn zorgwekkende maatschappelijke trends. Wat als we deze 2 werelden kunnen verbinden door het verse voedsel dat nu vernietigd wordt te gebruiken om minderbedeelden te voorzien?

Dit is wat de Digitale Voedsel Brigade ambieert: voedselverspilling terugdringen door het voedseloverschot van supermarkten te transporteren naar een plek met veel vraag. Aangezien er een tekort is aan verse en gezonde producten bij de voedselbanken richt de Digitale Voedsel Brigade zich juist op dat soort producten – denk bijvoorbeeld aan groente en fruit, vlees, vis, zuivel, en eieren. Want verse en gezonde producten zijn iedere dag voor iedereen belangrijk. Dit past perfect bij de ambitie van Dirk om verantwoorde voeding toegankelijk te maken voor iedereen.

 

Na grondige voorbereiding, waarin iedere partij vanuit haar kennisdomein heeft bijgedragen, is in februari 2022 een 6-weken durende pilot in Amsterdam van start gegaan. Hierin is onderzocht hoe de Digitale Voedsel Brigade in de praktijk zou kunnen werken.

 

In de praktijk

Tijdens deze weken is een PostNL-bezorger vier keer per week langs 17 Amsterdamse Dirk-winkels gereden om daar de gewenste producten die de houdbaarheidsdatum naderen op te halen en naar het distributiecentrum de Voedselbank in Amsterdam te brengen. Hier werden de producten door de voedselbankvrijwilligers gesorteerd en verdeeld over de verschillende uitgiftepunten, om daarna hun weg te maken naar de voedselbankklanten. Uiteindelijk is in de pilot 2500 kg aan mooie, verse producten gered van vernietiging en in plaats daarvan uitgegeven daar waar het extra welkom is. Dit betekent dat het gelukt is om alle voedselbankklanten iedere dag tenminste één extra gezond product te geven.

 

Het vervolg

Naast het bereiken van dit prachtige resultaat, is er ook veel geleerd over de mogelijke toekomst van De Digitale Voedselbrigade. Ondanks de positieve impact is het huidige model qua kosten helaas nog niet in balans. Daarom kijkt Dirk samen met de andere partijen in het vervolgtraject naar nieuwe mogelijkheden. Hierin zal het verbeteren van het huidige concept onderzocht worden én gekeken worden naar nieuwe oplossingsrichtingen.

Al met al zijn we niet alleen trots op de resultaten, maar ook op de durf en het ondernemerschap van alle deelnemende partijen om gezamenlijk grote maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

 

[1] Monitor Voedselverspilling Update 2009-2018

[2] Voedselbanken Nederland, 2022

 

Voedselbank banner