Sint Maarten

Op zaterdag 11 november is het Sint Maarten. Sinds de twintigste eeuw gaan kinderen langs de deur en zingen ze een liedje. In ruil daarvoor krijg je een lekkernij. Bij Dirk haal je allerlei lekkers voor de laagste prijs. Je ziet het op deze pagina. Kinderen lopen dan in grote groepen langs de deuren met een lampionnen tocht. Want 11 november is de dag dat mijn lichtje branden mag.

Sint Maarten snoep en fruit

Komen de kinderen bij jou in de straat langs? Zorg dan dat je genoeg lekkers in huis hebt. Wissel af tussen snoep en fruit, zo heb je keuze tussen beide! Bij Dirk haal je alle boodschappen voor de laagste prijs van Nederland. Zo haal je deze week extra voordelig de Nestlé mini's in huis.

Geschiedenis van Sint Maarten

Waarom vieren we eigenlijk Sint Maarten? Dan gaan we even een stukje terug de tijd in. Er zijn verschillende legendes over dit verhaal met in de hoofdrol: de heilige Sint Martinus, Maarten van Tours. Hij werd in 316 geboren. Maarten trof een bedelaar aan met wie hij medelijden had. Maarten trok zijn zwaard en sneed zijn mantel doormidden om met de bedelaar te delen. Deze bedelaar zou de belichaming van Jezus zijn. Maarten stichtte even later het eerste Franse klooster op en werd in 371 verkozen tot bisschop van Tours. Na zijn dood in 397 werd hij groots vereerd.

 

Een andere legende gaat over de lichtjes. Zo zou het rijdier van Sint Maarten 's nachts zijn weggelopen en gingen de dorpelingen het dier met lichtjes zoeken. Daarom gaan de kinderen nu met lichtjes langs de deuren.

 

Sint Maarten banner