Meer
Een heerlijk bakje koffie

Even een bakje koffie… gezellig! Koffie drinken speelt een belangrijke rol in onze cultuur en daarom willen thuis ook dat heerlijke bakje koffie, net als van je favoriete koffietentje. Dirk heeft allerlei koffievarianten in de schappen liggen zodat jij thuis jouw favoriete bakje koffie kan maken. Van filterkoffie tot makkelijke koffiecups. Bekijk op deze pagina wat er allemaal valt te kiezen en wat het verschil tussen verschillende koffies is.

Zwart bakje koffie meest populair - afbeelding

Meest populair

Koffie is erg populair in Nederland, na water is dit de meest gedronken drank. De gemiddelde Nederlander drinkt zelfs meer dan twee bakjes koffie per dag. De meest populaire koffie in Nederland is al jaren het zwarte bakje koffie. Dit bakje wordt gevolgd door de cappuccino. Deze twee koffievarianten zijn veruit het populairste in Nederland. Andere veel gedronken varianten zijn de espresso, latte macchiato en koffie verkeerd. De ijskoffie maakt ook een stijgende opmars in Nederland.

Wat is het verschil?

Wanneer er onder hoge druk heet water door fijngemalen koffiebonen loopt krijg je als resultaat een espresso. De espresso karakteriseert zich als een klein kopje koffie met een intense smaak. De espresso is de basis voor vele andere koffievarianten. Het zwarte bakje koffie is in principe een espresso aangelengd met heet water. De cappuccino is daarentegen een espresso met een laag opgeschuimde melk. Latte macchiato en koffie verkeerd zijn ook koffievarianten met een laag opgeschuimde melk. De bereiding en hoeveelheid melk verschillen alleen van elkaar.

Wat is het verschil? afbeelding
Gewone koffie

Filterkoffie of een cupje?

Bij Dirk verkopen we allerlei koffievarianten. In de schappen bij Dirk liggen dan ook veel varianten voor filterkoffie. Filterkoffie maak je door gemalen koffiebonen in een filter te doen en daar heet water overheen te laten lopen. De filterkoffie is typerend voor de grotere hoeveelheid cafeïne. Bij Dirk zijn er ook varianten om koffie met cupjes of pads te maken. Cupjes of pads leg je in een machine en verder hoef je alleen te zorgen dat er water in de koker zit. Je klikt op een startknop en binnen een paar seconde heb je een heerlijke bakje koffie. De cupjes en pads zijn ideaal om snel lekkere koffie te maken. De keuze voor filterkoffie of koffie uit een cupje is helemaal aan jou.

Oploskoffie

Een andere koffievariant die bij Dirk in de schappen te vinden is, is de oploskoffie. Deze variant is erg makkelijk om te maken. Het enige wat je bij oploskoffie hoeft te doen is de poeder in een koffiebeker doen en aan te vullen met heet water. Door vervolgens te roeren heb je binnen een paar seconde een bakje koffie klaar staan. Oploskoffie is er in allerlei smaken, van espresso tot cappuccino en van Wiener melange tot decafé.

oploskoffie afbeelding
Koffie smaakprofielen

Op veel koffiepakken staat een smaakprofiel vermeld. Dit profiel geeft aan hoe zacht of hoe sterk de smaak van de koffie is. Afhankelijk van de manier van branden wordt een smaakprofiel toegekend. Bij Dirk zijn er vier profielen: verfijnd, rond, intens en krachtig & complex. Bekijk hieronder wat het profiel over de smaak zegt.

Lichter gebrand

Verfijnd: Aromatisch & zacht

Deze koffie is licht en delicaat gebrand en heeft daarom een aromatische en zachte smaak. Een kop koffie met een subtiele smaak.

 

Rond: Rijk & evenwichtig
Deze koffie is gebalanceerd en medium gebrand voor een rijke smaak en evenwichtig aroma. Met deze koffie zet je een fijne koffie met een ronde smaak.

Koffie Verfijnd en Rond
Intens en Krachtig & Complex

Donker gebrand

Intens: Sterk & karaktervol

Deze koffie is donker gebrand en is daarom sterk en karaktervol, met een plezierige lange nasmaak. Dit is een koffie die ook geschikt is voor espresso en cappuccino.

 

Krachtig & complex
Deze koffie is zeer donker gebrand en is daarom krachtig en complex met een intense nasmaak. Voor een lekker kopje espresso of cappuccino is dit een heerlijke krachtige koffie.

Recepten met koffie

Maak een van deze drie recepten met koffie of bekijk onze andere recepten met koffie.

Koffielikeur
Eenvoudig 5 min. Drankje
Iced coffee met limoen
Eenvoudig 5 min. Drankje
Italiaanse chocoladekoffie
Eenvoudig 10 min. Drankje

UTZ Certified & Fairtrade

Verschillende koffievarianten in de schappen van Dirk hebben het UTZ Certified keurmerk of een Fairtrade keurmerk. Het UTZ Certified keurmerk staat op koffie, thee, cacao en hazelnoten die afkomstig zijn van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Deze boeren gebruiken bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen of hebben milieubesparende landbouwtechnieken. Het Fairtrade-keurmerk garandeert dat producten voldoen aan de normen voor eerlijke handel. De boeren en telers krijgen een eerlijk loon en er wordt goed omgegaan met hun rechten en gezondheid.

UTZ Fairtrade afbeelding