Oudste Dirk locatie in nieuw jasje

Alphen aan den Rijn, 16 november 2022

 

Vanochtend was het feest op het Mercatorplein in Amsterdam. Het plein waar het voor Dirk van den Broek 80 jaar geleden allemaal begon: eerst als melkwinkel, daarna omgebouwd tot de eerste zelfbedieningswinkel in Amsterdam en anno 2022 zit er nog altijd een Dirk supermarkt. Sinds vandaag in een heel nieuw jasje. 

 

De supermarkt kreeg de afgelopen drie weken een flinke transformatie met de nieuwste koeltechniek, de toevoeging van zelfscan en safepay (gesloten geldsysteem). Klanten worden bij binnenkomst verrast met wekelijks wisselende kanskoopjes. Tijdens de verbouwing van de winkel is ook de buitenzijde aangepast. Hier is ruimte vrij gemaakt voor historische foto’s om stil te staan bij de tachtigjarige geschiedenis van Dirk op dit plein. De supermarkt is zeven dagen per week open en parkeren kan betaald in de parkeergarage.Supermarktmanager Achmed Nait-Rrami blikt terug: “Ik ben opgegroeid in Amsterdam-West en als kleine jongen deed ik samen met mijn ouders boodschappen bij Dirk op het Mercatorplein. Twintig jaar geleden werkte ik al op deze locatie en nu sta ik hier weer als supermarktmanager. We verwelkomen hier veel vaste klanten. Sommige van hen doen al hun hele leven boodschappen bij Dirk. Deze locatie is dus echt een stukje historie in Amsterdam.  Al tachtig jaar zit  Dirk van den Broek op het Mercatorplein en  na de verbouwing zijn we weer helemaal klaar voor de toekomst. Bijzonder dat ik hier een bijdrage aan mag leveren

 

Feestelijke opening

Tijdens de heropening op woensdag 16 november vonden er verschillende activiteiten op en rondom het Mercatorplein plaats. Vanuit een foodtruck werden er koffie, thee, Dirk tassen en flyers uitgedeeld aan wachtenden Amsterdammers. Ook werden er lootjes uitgedeeld waarmee klanten kans maakten op mooie prijzen. De supermarkt werd op woensdag 16 november om 09:00 uur ‘s ochtends officieel geopend middels het doorknippen van een lint door supermarktmanager Achmed Nait-Rrami en Henk Lieveld die recent gepensioneerd is na 43 dienstjaren bij Dirk. De laatste 15 jaar hiervan werkte hij bij Dirk Mercatorplein. 

 

Rijke historie

Als de Duitse bezetter in 1942 het uitventen van melk verbiedt, en dit voortaan vanuit een winkel verkocht moet worden, koopt de vader van Dirk van den Broek een winkelpand aan het Mercatorplein in Amsterdam-West. Daar verkoopt Dirk melk, boter, kaas, vleeswaren en eieren. In 1948 besluit Van den Broek om zijn melkwinkel om te bouwen naar een zelfbedieningswinkel. Het assortiment wordt uitgebreid met diverse levensmiddelen en delicatessen. In 1996 verhuist de Dirk naar de overkant van het Mercatorplein en hier zit de discountsupermarkt nog altijd.