Banner

Besparen tijdens het koken

Naast het besparen door je boodschappen bij de goedkoopste supermarkt van Nederland te halen, kun je ook besparen op het koken zelf. Wij delen de beste tips om jouw maaltijd nog goedkoper op tafel te zetten. Zo bespaar je energie, geld en afwas. 

Tip 1: Ga zuinig om met ingrediënten

Weggooien is zonde en niet goed voor je portemonnee. Je koopt namelijk producten die je nooit gaat gebruiken. Weeg daarom je rijst en deegwaren af, zodat je alleen kookt wat je nodig hebt. Lees hier 5 tips hoe je voedselverspilling tegengaat. Maar dat zijn niet de enige tips. Vermijd tijdens het koken (dure) onnodige producten die je verder nooit gebruik. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde kruiden. Zoek online naar een alternatief die je wel in je keukenkastje hebt staan.

Zuinig omgaan
Grote portie koken

Tip 2: Kook in één keer een groot portie

Maak gelijk eten voor meerdere keren. Zo gebruik je slechts één keer alle pannen, wat afwas scheelt, gebruik je één keer de energiebron en koop je ook nog eens voordeelverpakkingen. Vries de porties in. Zo is het tot 3 maanden goed. Bij Dirk koop je alle ingrediënten voor grote porties, voor de laagste prijs!

Tip 3: Gebruik kokendheet water

Heet water nodig voor je aardappels en groenten? Laat het water eerst koken in de waterkoker. Dat gebruikt minder energie/gas dan wanneer je het in de pan doet en het is ook nog eens sneller heet.

Water koken
Koken met de deksel erop

Tip 4: Kook in precies de juiste maat pan met de deksel erop

Als je kookt is het energiezuinig om een pan te kiezen die een juiste maat heeft. Op die manier verwarm je alleen je gerecht en geen onnodige ruimte. Als je dan ook nog eens kookt met de deksel op de pan gaat er minder warmte verloren. Dat betekent dat je het gas of de elektriciteit lager kunt zetten en kost het minder tijd voor jouw pan (welke precies op maar is) warm is. 

Tip 5: Warm je eten op in de magnetron

Heb je restjes over en wil je die opwarmen? Gebruik dan de magnetron. Die gebruikt veel minder stroom dan een oven en is ook nog eens sneller klaar. Zo bespaar je ook nog eens geld. Win-win dus!

 

Extra tips om je eten op te warmen in de magnetron:

  • Dek je bord af met een extra bord of deksel. Dat zorgt ervoor dat de vocht in de maaltijd blijft waardoor de maaltijd goed heet kan worden.
  • Schep het eten 1 a 2 keer om, tussendoor roeren is belangrijk om de hitte te verdelen.
  • Verdeel je eten in kleine, platte porties. Kleinere porties zijn sneller klaar.
Eten verwarmen
Eten invriezen

Tip 6: Gebruik de vriezer

Je vriezer is je beste vriend! Je kan er namelijk niet alleen je restjes in bewaren, maar ook producten die op of tegen THT-datum zitten en groenten en fruit uit de diepvries zijn vaak goedkoper. Bij Dirk hebben we een ruim assortiment aan diepvries groenten. Zo is er voor ieder wat wils!