Meer

Wat is SUP-heffing?

Als we het over SUP (Single Use Plastic) hebben, dan gaat het over wegwerpplastic. De Europese Commissie heeft de SUP-richtlijn opgesteld met als doel wegwerpplastic te verminderen en het recyclen te stimuleren. Als gevolg hiervan zijn we vanaf 1 juli 2023 verplicht een extra bedrag aan jou te vragen voor producten die onder de SUP-richtlijn vallen. Dit geldt voor alle supermarkten, detailhandels en kiosken in Nederland. 

Waarom komt er een SUP-heffing?

Vanuit de Europese Commissie is een totaalpakket aan maatregelen opgesteld voor het verminderen van de milieu-impact van wegwerpplastic. Dit heet de SUP-richtlijn. Alle maatregelen binnen deze richtlijn hebben als doel om het aandeel in zwerfafval, op land en in de zee, te verminderen en recyclen te stimuleren. Binnen deze richtlijn zijn er al verschillende maatregelen getroffen, zoals statiegeld op blik en de verplichting voor producenten om de kosten voor het opruimen van zwerfafval te betalen. Lees meer hierover op: Regels over wegwerpplastic | Afval | Rijksoverheid.nl 

 

De SUP-heffing is een volgende stap binnen deze richtlijn. De SUP-heffing heeft als doel het gebruik van wegwerpplastic te ontmoedigen, door extra kosten te verbinden aan het gebruik van plastic wegwerpbekers en –bakjes voor dranken en maaltijden. 

Welke producten vallen onder de SUP-heffing?

Onder de SUP-heffing vallen vormvaste, eenpersoonsverpakkingen met plastic die je slechts één keer gebruikt en meteen opeet of opdrinkt. Er is dus geen bereiding nodig, zoals opwarmen of het toevoegen van heet water. Denk aan een plastic bakje met gesneden fruit, een bakje yoghurt of een Breaker. Vaak belanden deze verpakkingen op straat en zorgen zo voor zwerfafval. 

Veelgestelde vragen over SUP-heffing

Wat is de hoogte van de SUP-heffing?

Het exacte bedrag dat je aan SUP-heffing betaalt, vind je op de kassabon terug.

Is de SUP-heffing hetzelfde als statiegeld?

Nee, anders dan bij statiegeld krijg je de betaalde SUP-heffing niet terug. De verpakking kan dus niet na gebruik weer bij ons ingeleverd worden om de SUP-heffing terug te krijgen. 

Mag ik mijn eigen verpakking meenemen?

Nee, bij Dirk is het niet mogelijk om een eigen verpakking mee te nemen. Door het product uit de verpakking te halen, kunnen we de kwaliteit en houdbaarheid niet garanderen. Ook mis je belangrijke informatie die je normaal op de verpakking vindt, zoals allergenen. Je koopt het product dus inclusief de plastic verpakking en betaalt hiervoor de SUP-heffing. 

Hoe herken je een product waar SUP-heffing op zit?

Op het schapkaartje communiceren we de totaalprijs groot en vermelden de basisprijs en de SUP-heffing apart. Ook hangen er barkers bij verschillende productgroepen met meer informatie en vind je de SUP-heffing per product op de kassabon. 

Waar gaat de SUP-heffing naartoe?

Het volledige bedrag van de SUP-heffing gaat naar het bedrijf dat de heffing int. Bij Dirk investeren we dit bedrag in duurzame projecten. Afhankelijk van de hoeveelheid van het bedrag worden er vervolgstappen gezet. Deze zullen gecommuniceerd worden in een toekomstig duurzaamheidsverslag.   

Wordt de regelgeving gehandhaafd door de overheid?

Ja, de naleving van de regels voor bedrijven, organisaties en supermarkten wordt gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).  Zij zien erop toe dat wij als supermarkt de heffing rekenen. Tevens zien zij erop toe dat wij het opgehaalde bedrag investeren in duurzame projecten. 

Om hoeveel producten gaat het?

In ons assortiment zijn er momenteel +/- 160 producten die onder de SUP-heffing vallen.