Ga naar de hoofdinhoud
Nuttige verpakkingen

Bij Dirk denken we constant na over verschillende verpakkingen en hoe we deze het beste kunnen inzetten. We zijn een tikkeltje eigenwijs en zijn het niet altijd eens met de regelgeving is. We kijken dan ook kritisch naar de impact op het milieu of de mate van verspilling.

Nuttige verpakkingen banner

Plastic verpakking groenten

Sommigen verpakkingen zijn juist nodig om de kwaliteit van het product goed te houden. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat onze producten langer houdbaar blijven, daarnaast biedt het bescherming tegen stoten en krassen. Een goed voorbeeld hiervan zijn onze komkommers. Deze zijn namelijk in de herfst en winter omwikkeld met vershoudfolie. Deze vershoudfolie helpt om de kwaliteit van de komkommer zo lang mogelijk goed te houden, waardoor de kans op voedselverspilling wordt verminderd. Bij Dirk maken we hier ieder jaar nieuwe keuzes in. Zo hebben we in 2021 de plastic van onze komkommers laten bedrukken met het woord ‘vershoudfolie’, zodat het duidelijk is waarom we dit product verpakken. 

Biologisch assortiment verpakt

Om biologische producten te kunnen verkopen in de supermarkt, moet je voldoen aan de Europese wetgeving. Volgens deze Europese wetgeving moet je biologische producten zichtbaar als biologisch verpakken, zodat je duidelijk op de verpakking kunt aangeven dat het om een biologisch product gaat. Als je de biologische producten zonder verpakking wilt verkopen, dien je hiervoor gecertificeerd te worden. Aan dit laatste kleven hoge kosten die op dit moment niet opwegen tegen het beperkte aanbod biologische producten dat we in het assortiment hebben. Lees hier meer over het biologische assortiment van Dirk.

Bio banner

Weggooiwijzer

In 2021 hebben we onze huismerk 1 de Beste verpakking geïnventariseerd op basis van de aanwezigheid van een afvalwijzer. Zo’n afvalwijzer geeft informatie aan klanten hoe zij de verpakking van het product op de juiste manier kunnen weggooien. Tijdens deze inventarisatie zijn we tot de conclusie gekomen dat het grootste deel van ons 1 de Beste assortiment zo’n afvalwijzer heeft. In 2022 gaan we ons focussen op de producten die deze afvalwijzer nog niet op de verpakking hebben staan, met als doel om eind 2023 al onze verpakkingen te voorzien van de juiste afvalwijzer. Zo helpen we klanten bij het op de juiste manier weggooien en waar mogelijk recyclen van verpakkingen en daarmee op termijn nieuwe grondstoffen te besparen.

Weggooiwijzer banner
Kindermarketing banner

Kindermarketing op verpakkingen

Kindermarketing houdt in dat de promotie van een voedingsmiddel specifiek is gericht op kinderen. Deze promotie kan op verschillende manieren gedaan worden, waaronder op verpakkingen. Op onze 1 de Beste verpakkingen hebben we het beleid dat er op zowel gezond als ongezonde producten geen personen te vinden zijn waar kinderen zich aan kunnen binden of in kunnen herkennen. Al onze producten, gezond of ongezond, hebben kleurtinten in de verpakking die in lijn zijn met de naam, kleur of ingrediënten van het product. We volgen hierbij de richtlijnen vanuit de overheid. In 2022 gaan we inventariseren of er een wens is om gezonde producten juist wel te voorzien van kindermarketing, zodat we deze producten aantrekkelijker kunnen maken voor kinderen.

De rode Dirk-tas

Een bekend fenomeen op de Nederlandse straten: onze iconische rode Dirk-tas. Een verpakking die veel van onze klanten nog toevoegen aan hun boodschappen om ze gemakkelijk te vervoeren naar huis. Maar waar bestaat deze tas nou uit en hoe ‘goed’ is deze voor de omgeving?

  • De tas is gemaakt van 80% gerecycled materiaal
  • De tas is 100% recyclebaar
  • Materiaal: low density Polyetheen
    • Keer op keer opnieuw te gebruiken voor verschillende doeleinden
    • Geschikt om na de levenscyclus goed af te breken in een recycling installatie
Dirk tas banner