Ga naar de hoofdinhoud
Brancheplan Duurzaam Verpakken

De productie van verpakkingen kunnen een behoorlijke impact hebben op het milieu. Daarnaast is een verpakking schadelijk voor het milieu wanneer deze niet wordt gerecycled, of erger nog in de natuur terecht komt... Alle producten in onze winkels zonder verpakking aanbieden is echter heel erg lastig. Omdat een verpakking zoveel verschillende functies heeft. Wel vinden we het bij Dirk belangrijk dat we goed kijken naar het soort verpakking en of we minder of duurzamer materiaal kunnen gebruiken.

 

Samen met het CBL en andere Nederlandse supermarkten hebben we daarom afgesproken dat we een aantal stappen gaan zetten die voor 2025 afgerond moeten zijn. Dit gaat om de verpakkingen van ons huismerk 1 de Beste. Onderstaand lees je de doelen die de supermarktbranche stelt:

 

  • In 2025 is er 100% FSC, PEFC, gecertificeerd karton en papier gebruikt voor alle verpakkingen
  • In 2025 wordt er voor 100% gebruik gemaakt van wegwerp- en recycling logo’s op verpakkingen
  • In 2025 is 95% van het verpakkingsmateriaal recyclebaar
  • In 2025 wordt er voor 50% gebruik gemaakt van Pet voor alle verpakkingen
  • In 2025 20% minder verpakkingsmateriaal hebben dan in 2020

 

Meer lezen hierover? Bekijk het brancheplan Duurzaam verpakken.

 

Initiatieven op het gebied van duurzaam verpakken

Dirk werkt hard aan steeds duurzamere verpakkingen voor ons huismerk 1 de Beste. Onderstaand lees je een aantal voorbeelden van de stappen die we op dit gebied hebben gezet.

 

  • Brood

Als eerste supermarkt van Nederland heeft Dirk geen hard-plastic secundaire verpakkingen meer bij de bake-off. Dit houdt in dat producten die per stuk of per aantal stuks verpakt dienen te worden, niet meer in harde plastic bakjes worden verpakt, maar in een ‘zakje’ gemaakt van dun plastic en papier. Zo gebruiken we minder plastic en is de verpakking overall lichter van gewicht, het scheiden van het papier en plastic is gemakkelijk wat recycling mogelijk maakt.

 

  • Groente en fruit

Op onze AGF-afdeling zijn het afgelopen jaar een aantal verpakkingen in plastic gereduceerd. Waarbij sommige verpakkingen noodzakelijk zijn voor de kwaliteit van het product, zijn er ook veel verpakkingen waar we nog veel stappen kunnen zetten in het verminderen van verpakkingsmateriaal. Zo worden onze meerstuks fruit; denk aan appels of kiwi, verpakt in karton in plaats van in plastic. Een ander voorbeeld zijn onze zacht fruit bakjes, zoals blauwe bessen en aardbeien. Deze verpakkingen hebben geen harde plastic deksel meer, maar hebben een plakkende plasticfolie erover. Zo hebben we minder plastic nodig, en is de verpakking lichter en is deze nog steeds afgesloten.

 

Ondanks deze verbeteringen zitten ook hier nog haken en ogen aan. Wij moeten ons bij Dirk blijven ontwikkelen op dit gebied. Zo is de plakkende plasticfolie niet hersluitbaar en kan de verpakking zo niet vaker geopend en gesloten worden wat erg jammer is.

 

  • Vlees

Bij Dirk hebben we een eigen slagerij waar we vleesproducten verwerken. Ook hier hebben we te maken met veel verpakkingen. In 2021 zijn we begonnen met een testperiode om te kijken hoe we onze verpakking zo kunnen aanpassen dat we een meer duurzamere, maar toch kwalitatieve verpakking voor ons vlees kunnen creëren. In 2022 worden hier vervolgstappen op gemaakt om zo verder te ontwikkelen naar de gewenste reductie.

Verpakking banner