Meer

Nutri-Score bij Dirk

Bij Dirk zijn we ons volledig bewust van het belang van gezonde voeding. Daarom vind je op de schapkaarten van alle producten ons huismerk '1 de Beste' duidelijk de Nutri-Score. Dit overzichtelijke voedingslabel is jouw gids voor gezondere keuzes in de winkel. Het helpt je gemakkelijk te onderscheiden tussen gezondere opties en minder gezonde producten. Lees verder om meer te weten te komen over wat Nutri-Score is en hoe deze je kan helpen bewuster te eten.

Nutriscore

Wat is de Nutri-Score en hoe werkt het?

Nutri-Score is een praktisch voedselkeuzelogo dat helpt bij het kiezen van gezondere voedingsmiddelen. Het wordt toegekend op basis van de voedingswaarde van een product en bestaat uit een letter van A tot E en een kleur van donkergroen tot rood. Een donkergroene A-score duidt op de gezondste optie binnen een productgroep, terwijl een rode E-score de minst gezonde optie aangeeft. Dit maakt het eenvoudig om de voedingswaarde van producten snel te beoordelen en gezondere keuzes te maken.

Hoe wordt een Nutri-Score berekend?

De Nutri-Score wordt berekend op basis van de voedingswaarden en de categorie waartoe een product behoort. Tijdens deze berekening ontvangt het product pluspunten voor positieve eigenschappen zoals de aanwezigheid van vezels, eiwitten, groenten en fruit. Tegelijkertijd worden er minpunten toegekend voor minder gunstige ingrediënten zoals suiker, zout en verzadigde vetten. Producten met een A of B score hebben relatief meer pluspunten dan die met een D of E score. Belangrijk is dat de Nutri-Score per productcategorie wordt berekend, wat betekent dat producten binnen dezelfde groep vergeleken worden. Zo wordt vlees bijvoorbeeld niet vergeleken met ontbijtgranen bij het toekennen van de scores.

Is Nutri-Score verplicht op producten?

Hoewel het momenteel in Nederland niet verplicht is om producten met de Nutri-Score te labelen, loopt ons huismerk '1 de Beste' al vooruit op deze ontwikkeling. We gebruiken het Nutri-Score logo al op al onze 1 de Beste producten. De verwachting is dat vanaf 1 januari 2024 de overheid de Nutri-Score officieel zal invoeren. Dit maakt het voor jou eenvoudiger om gezondere keuzes te maken. Lees er hier meer over. Hoewel het gebruik van de Nutri-Score niet verplicht is, zijn wij bij Dirk toegewijd om dit consequent op alle producten van ons huismerk toe te passen. Let wel, de Nutri-Score is een aanvulling op de Schijf van Vijf en helpt je bij het kiezen van producten met een betere samenstelling, vooral binnen specifieke productcategorieën.

Producten met de Nutri-Score

Naast ons huismerk hebben meerdere A-merken de Nutri-Score al op de verpakking staan. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van producten met een Nutri-Score: