Ga naar de hoofdinhoud
Milieu

Om ervoor te zorgen dat ook volgende generaties nog gebruik kunnen maken van deze planeet, hebben we samen met andere supermarkten die zijn aangesloten bij het CBL als doel dat onze bedrijfsvoering in 2030 CO2-neutraal is. In 2025 verwachten we als supermarktbranche circa 59% CO2-reductie gerealiseerd te hebben. Daarmee lopen we voor op de kabinetsdoelstelling van 49% minder CO2-uitstoot ten opzichte van 1995 in 2030. In de toekomst zullen we kijken hoe we ook verdere klimaat gerelateerde doelstellingen kunnen zetten in relatie tot ons assortiment.

 

Dirk werkt hard aan milieu impact binnen de organisatie

Dirk onderneemt diverse stappen om onze milieu impact te verkleinen:

 

 • 60% van onze koelingen en vriezers zijn afgesloten
 • 57% van onze filialen hebben LED verlichting in de koeling
 • 40% van onze winkels zijn voorzien van LED verlichting in de gehele winkel
 • 39% van onze winkels hebben een CO2 installatie als koelmiddel
 • 31% van onze winkels zijn voorzien van warmteterugwinning. Met deze restwarmte verwarmen we het pand weer op
 • 19% van onze filialen verbruiken geen gas

 

Door deze maatregelen is het totale energieverbruik in onze winkels van 2006 tot 2021 afgenomen met 33,5%. Ons totale gasverbruik is gereduceerd met 20% tussen 2012 en 2021.

Restwarmte

Ons bouwbureau kijkt bij het bouwen of verbouwen van een winkel altijd naar hoe we dit nog beter kunnen doen voor het milieu. In 2021 zijn we zover dat onze koelingssystemen met restwarmte onze winkels verwarmen voor een fijn werk- en winkeltemperatuur. Dat werkt eigenlijk heel gemakkelijk en bespaart veel CO2 van gaskachels. Bekijk in de afbeelding hoe dit proces werkt. 

Restwarmte banner
Milieu impact banner

Klimaat impact producten

De wereldbevolking neemt alsmaar toe en voor al deze mensen moet ook voedsel geproduceerd worden. Er sneuvelt veel natuur, omdat er plaats gemaakt wordt voor bijvoorbeeld landbouwgrond of ruimte om dieren te houden. Daarnaast komen er bij het telen van gewassen en het houden van dieren broeikasgassen vrij die bijdragen aan het opwarmen van de aarde. Klimaatimpact is dus een belangrijk punt op de agenda. Hoe zorgen we er voor dat we onze impact op het milieu verkleinen? Samen met onze inkooporganisatie en onze leveranciers moeten we hier de komende tijd stappen in gaan zetten. Superunie, waar wij veel producten uit ons assortiment bij inkopen, heeft een Corporate Sustainability Policy gemaakt. Hierbij richten zij zich op milieuthema’s zoals ontbossing, klimaatverandering, waterschaarste, overbevissing. Gebaseerd op de Sustainable Development Goals.

Pilot Gelderland van Morgen

Bij Dirk willen we kijken hoe wij ons steentje kunnen bijdragen hierin. In 2021 hebben we daarom toegezegd mee te werken aan een pilot met Greendish. In de provincie Gelderland gaan we testen hoe we het voedselaanbod verder kunnen vergroenen. Hierbij kijken we dus naar de eiwittransitie: (van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten). Op diverse manieren gaan we testen of we onze klanten vaker kunnen laten kiezen voor een plantaardige eiwitten bron. Door het eten van minder dierlijke producten kunnen we de CO2 uitstoot namelijk verkleinen. Greendish begeleidt ons hierbij en samen leren we wat werkt, wat de impact van bepaalde keuzes is en hoe we dit op een grote schaal succesvol kunnen implementeren.

Gelderland van morgen banner
Brave new food banner

Brave New Food

Dirk heeft zich in 2021 aangesloten bij Brave New Food. Deze startup heeft als missie de transitie naar gezondere en duurzame voeding te versnellen. Dit doen zij door partijen die voorop lopen in de voedseltransitie, of hierin voorop willen lopen, samen te brengen op één platform. Zo kunnen er waardevolle samenwerkingen ontstaan om zo de versnelling tot stand gebracht worden. Kijk voor meer informatie over Brave New Food op bravenewfood.com.

Stapje voor stapje

Ook in onze winkels zetten we continu kleine stapjes om duurzamer met onze aarde om te gaan.

 

 • In 2022 gaan we over naar een nieuwe schoonmaaklijn (voor het schoonmaken van onze winkels) die plantaardig is en schoonmaakmaterialen die duurzamer zijn.
 • We printen enkel een kassabon uit op verzoek van de klant.
 • Faseren we kartonnen bekers uit en gaan we over op mokken en glazen voor al onze medewerkers (winkels en kantoren).
 • Besparen we 660.000 blaadjes A4 papier per jaar door over te gaan op digitaal balansen (3 keer per jaar tellen wij de voorraad in al onze winkels, zodat we kunnen kijken of dit overeenkomt met de voorraad die wij op papier hebben staan).
 • Communiceren we steeds meer digitaal via ons social intranet, waarbij medewerkers op hun telefoon alle relevante informatie ontvangen. Voorheen ontvingen zij periodiek procedureboeken op papier.