Ga naar de hoofdinhoud
Circulariteit

Door afval te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten, hoeven we de aarde minder te belasten, beperken we de CO2 uitstoot en gaan we zorgvuldig om met de grondstoffen die er zijn. Het thema circulariteit is iets dat volledig nieuw is voor Dirk. In 2022 verdiepen wij ons in dit onderwerp en gebruiken wij een pilot om te leren wat er hier in mogelijk is. Hierbij onderzoeken we bijvoorbeeld welke afvalstromen geschikt zijn om als grondstof in te zetten en wat we hiermee kunnen creëren.

Pilot: De Clique

In Utrecht zijn we in 2021 een samenwerking aangegaan met De Clique. Dit is een partij die organische reststromen zoals koffiedik, snijresten en andere voedselresten gebruikt als grondstof voor nieuwe (voedsel) producten. Met het koffiedik worden bijvoorbeeld oesterzwammen gekweekt die uiteindelijk verwerkt worden in kroketten en bitterballen. En de olie vanuit sinaasappelschillen wordt weer verwerkt in schoonmaakmiddelen.

 

In 2022 starten we met een pilot in 3 Dirk-winkels. In deze winkels verzamelen we groenten en fruit die niet meer geconsumeerd kunnen worden door kwaliteitsproblemen of het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. De Clique haalt deze producten op en verwerkt deze producten in eerste instantie als compost voor het kweken van nieuwe producten. Ook wordt er gekeken of het mogelijk is om deze producten te fermenteren, zodat we ook uiteindelijk een nieuw product kunnen maken van het afval. Zo is de cirkel rond.

 

Op basis van deze pilot besluiten we in 2022 of we dit project verder gaan uitrollen bij meerdere winkels of dat we op een andere manier onze bijdrage kunnen leveren aan circulariteit.

Pilot banner