Header algemeen

De tijd is rijp: Marcel Huizing overhandigt petitie aan Tweede Kamer

Den Haag, 8 juni 2021

 

Vanmiddag heeft Marcel Huizing, algemeen directeur Dirk van den Broek, de petitie 'de tijd is rijp' aangeboden aan de Tweede Kamercommissie voor Financiën. Meer dan 52.000 Nederlandse burgers tekenden de petitie om de btw op groente en fruit te verlagen van 9% naar 6%. De supermarktketen hoopt hiermee de overheid te overtuigen om de belasting  te verlagen zodat gezonde, verse producten voor meer mensen dagelijks toegankelijk worden en een gezonde levensstijl binnen handbereik ligt. 

 

Marcel Huizing, die vandaag in stijl naar Den Haag afreisde om de petitie te overhandigen: “Het btw-tarief op groente en fruit in Nederland is ongezond. Veel Nederlanders zijn het met ons eens dat dit anders moet en we samen in actie moeten komen. Daarom sta ik nu hier in Den Haag namens 52.000 Nederlanders om aan de overheid te vragen de juiste keuzes te maken zodat iedereen in Nederland kan kiezen voor gezonde, verse producten en we de Nederlandse bevolking gezonder maken. De tijd is nu echt rijp.”  

 

De tijd is rijp

De afgelopen jaren zijn gezonde producten veel harder in prijs gestegen dan ongezonde producten, blijkt uit cijfers die het CBS onlangs publiceerde. Hierdoor is kiezen voor gezonde voeding voor veel mensen vaak helemaal geen optie. Al jaren zetten diverse gezondheidsinstanties zich daarom in om de btw op groente en fruit te verlagen, maar helaas zonder resultaat. Dit kan niet langer vindt supermarktketen Dirk van den Broek. Onder het motto #detijdisrijp startte Dirk dit voorjaar daarom een online petitie om de belasting op groente en fruit van 9% naar 6% te verlagen op detijdisrijp.nl.

 

52.000 handtekeningen

Dat het onderwerp leeft in de samenleving blijkt. De petitie werd een hot topic op sociale media en werd massaal ondertekend. Ook in de verkiezingsdebatten werd gezonde voeding een belangrijk thema en werden programmapunten over groente en fruit een vast onderdeel op het menu van veel politieke partijen. Inmiddels zijn er ruim 52.000 handtekeningen verzameld. Vanmiddag overhandigde Marcel Huizing de petitie officieel aan de Tweede Kamercommissie voor Financiën.

 

Ongezond btw-tarief 

Consumentenorganisaties, artsen en wetenschappers benadrukken al geruime tijd het belang van gezond eten en menen dat de recente belastingverhoging, waarbij het btw-tarief op voedingsmiddelen is verhoogd, averechts werkt. Ook supermarkten hebben een verantwoordelijkheid om consumenten in staat te stellen om gezond te kunnen eten, vindt Dirk van den Broek. De supermarkt gaat zodoende voorop in de strijd voor btw-verlaging op groente en fruit, maar is er ook het besef dat ze dit niet alleen kunnen. Daarom wordt een brede samenwerking gezocht met andere supermarkten, burgers, gezondheidsorganisaties, en met de politiek.